LIVESENTER
Menu
Fredag får Tom Hagen vite om påtalemyndigheten går inn for å henlegge siktelsen mot ham etter at kona Anne-Elisabeth Hagen forsvant i oktober 2018. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB

I dag får Tom Hagen vite om politiet frafaller drapssiktelsen etter konas forsvinning

Fire og et halvt år etter at han ble siktet for å ha drept kona Anne-Elisabeth Hagen (68), får milliardær Tom Hagen vite om Riksadvokaten vil henlegge straffesaken mot ham.

Av NTB | 18.10.2024 05:39:05

Øst politidistrikt, som etterforsker saken, har varslet pressekonferanse etter Riksadvokatens beslutning fredag. Også Tom Hagens forsvarer, advokat Svein Holden, varsler at han vil møte mediene etter at beslutningen er blitt kunngjort.

Tom Hagen (74) ble våren 2020 siktet for drap eller medvirking til drap på kona Anne-Elizabeth Hagen. Den 31. oktober 2018 ble den 68 år gamle kvinnen meldt savnet, og en storstilt politiaksjon ble iverksatt for å avdekke om hun var blitt bortført. Etter noe tid ble imidlertid etterforskerne overbevist om at Anne-Elisabeth Hagen var blitt drept. Ektemannen ble siktet, men han avviste på det sterkeste anklagene.

Den 28. april 2020 ble Tom Hagen pågrepet og satt i varetekt etter at tingretten ga politiet medhold i at bevisene ga skjellig grunn til mistanke. Advokat Svein Holden, Hagens forsvarer, bestred kjennelsen og anket til lagmannsretten. Der ble beslutningen om fengsling omgjort, en konklusjon også Høyesterett sa seg enig i.

I april i år mottok statsadvokat Kari Hangeland Buvik politiets innstilling i saken mot Hagen, som ifølge NRK og Nettavisen skal ha vært en anbefaling om henleggelse på grunn av bevisets stilling. Hun er den fjerde statsadvokaten som har hatt ansvaret for etterforskningen av saken siden 2018.

Etter å ha gjennomgått dokumentene i saken opp mot Øst politidistrikts vurderinger, sendte Buvik sin egen innstilling til Riksadvokaten i slutten av august.

Hun er avventende til hva Riksadvokaten har konkludert med i beslutningen.

– Vi imøteser avgjørelsen og vil kommentere den når den foreligger, sa Hagens forsvarer, advokat Svein Holden, til Aftenposten onsdag kveld.

Holden har helt siden Hagen ble pågrepet i april 2020, fastholdt at det ikke har vært grunnlag for å sikte den velstående forretningsmannen.

Politiet ville den gang fengsle ham i fire uker, men etter ni dager forkastet Høyesterett politiets anke over lagmannsrettens kjennelse om at bevisene ikke ga skjellig grunn til mistanke.

* Den ene er henleggelse etter bevisets stilling. Det innebærer at påtalemyndigheten selv vurderer at den ikke kan legge fram fellende bevis slik at den siktede blir dømt i retten. Dette vil da ha samme effekt som en frifinnende dom.

* Den andre er at saken blir henlagt som «intet straffbart forhold funnet bevist», og det benyttes dersom politi og påtalemyndigheten under etterforskningen har funnet vektige bevis for at den siktede ikke kan ha begått det lovbruddet man er siktet for.

Etterforskerne i Lørenskog-saken har vært tydelige på at forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen er en drapssak. I Norge foreldes aldri slike saker og kan når som helst bli tatt opp igjen dersom nye bevis skulle dukke opp.

Etter elleve dager i varetekt slapp Tom Hagen ut av fengsel, den 8. mai 2020. Siktelsen om drap har fortsatt hengt over ham. Siden er ytterligere tre personer siktet i saken, men nærmere en avklaring om hvem som skal ha drept Anne-Elisabeth Hagen, er ikke kommet.

– Innholdet i innstillinger er ikke noe vi pleier å kommentere før det er endelig tatt stilling til dem, sier Buvik til NTB.

Dersom saken mot Hagen henlegges, kan det skje på en av to måter:

(©NTB)

Flere nyheter: