Menu
Kulturministeren trekker fram kinoene som «en viktig arena for fellesskap» uansett sosial og økonomisk bakgrunn. Illustrasjonsfoto: Jan Kåre Ness / NTB

Ny strategi skal styrke kino- og filmkulturen rundt i landet

Torsdag lanserte regjeringen en ny strategi for kino og filmformidling som skal bidra til en levende filmkultur over hele landet.

Av NTB | 17.10.2024 14:29:27

Kultur og underholdning: – Kinoene er det kulturtilbudet i Norge som flest bruker, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap).

Hun trekker fram kinoene som «en viktig arena for fellesskap» uansett sosial og økonomisk bakgrunn, og måten kinoer, Bygdekinoen, filmklubber, filmfestivaler og cinematek når brede lag av folket.

– Dette vil vi ta vare på og kjempe for, sier Jaffery og sikter til hvordan kinoenes posisjon utfordres av den digitale utviklingen, med sterk konkurranse fra film- og serietitting fra sofaen.

Den nye strategien «Mer film sammen» ble lansert torsdag under filmformidlingskonventet ved Bergen internasjonale filmfestival.

I strategien utredes det hvordan det offentlige i samarbeid med private aktører kan legge til rette for et bredt, godt og mangfoldig kino- og filmtilbud i hele landet.

Blant tiltakene som skal utredes, er blant annet et behovsprøvd tilskudd med statlig delfinansiering til innkjøp av kinoteknisk utstyr og oppgradering av kinoinventar, og en mulig endring av forbudet mot kinovisning på helligdager mellom klokken 6 og 13.

Man ønsker også å inkludere kino i den toårige prøveordningen som skal sikre at flere barn og unge får oppleve profesjonell kunst og kultur, samt justere eksisterende tilskudd fra Filminstituttet til kinotiltak så de er bedre tilpasset bransjens behov.

(©NTB)

Flere nyheter: