Menu
Irans utenriksminister Abbas Araghchi (t.v.) møter Egypts president Abdel Fattah al-Sisi i presidentpalasset i Kairo. Foto: Pressekontoret til Egypts president / AP / NTB

Iran og Egypt diskuterer krisene i Midtøsten

For første gang på rundt ti år har en iransk utenriksminister besøkt Egypt. Bakgrunnen er Israels krigføring i Gaza og Libanon og risikoen for en storkrig.

Av NTB | 17.10.2024 13:29:56

Krig og konflikter: Egypts president Abdel Fattah al-Sisi gjentok under besøket at konflikten ikke må spre seg og utvikle seg til en fullskala regional krig – noe han mener vil få store negative konsekvenser for alle land i regionen.

Irans utenriksminister Abbas Araghchi understreket på sin side et ønske om å utvikle forholdet mellom Egypt og Iran, ifølge en offisiell uttalelse.

Både Iran og Egypt forsøker å finne ut hvordan konfliktene i Libanon og Gaza kan trappes ned, men de er ikke blant landene i Midtøsten som står hverandre nærmest, tvert imot. Egypt har siden 1979 anerkjent staten Israel, mens Iran har stemplet Israel som sin største fiende.

Araghchis besøk i Kairo er del av en større rundtur til land i Midtøsten. Den blir gjennomført samtidig som situasjonen er svært spent mellom Israel og Iran, og Israel når som helst kan komme til å gjengjelde det iranske rakettangrepet mot Israel 1. oktober.

Denne måneden har Araghchi også besøkt Syria, Libanon, Irak, Qatar, Oman og Jordan. Etter Egypt fortsetter turen videre til Tyrkia.

Tirsdag denne uken fikk Sisi besøk fra Saudi-Arabias kronprins Mohamed bin Salman. Også de diskuterte utviklingen i Libanon og Gaza, og begge var enige om at det må etableres en uavhengig palestinsk stat for å sikre fred i regionen. Sunnimuslimske Saudi-Arabia og sjiamuslimske Iran regnes som regionale fiender i Midtøsten og støtter hver sine parter i blant annet Jemen.

(©NTB)

Flere nyheter: