Menu
Kong Harald sammen med ordfører i Oslo Anne Lindboe før åpningen av det nye Radiumhospitalet. Foto: Thomas Fure / NTB

Kongen til stede på høytidelig nyåpning på Radiumhospitalet

Etter fem år med byggearbeid står det splitter nye protonbygget klart på Radiumhospitalet. Kong Harald var til stede for den høytidelige åpningen.

Av NTB | 17.10.2024 12:59:18

Politikk: Hittil har norske pasienter måttet dra til utlandet for å motta protonterapi, som anses som et viktig framskritt innen kreftbehandling. Om få måneder kan Radiumhospitalet ta imot de første pasientene til behandling her.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) brukte uttrykket «historisk» under åpningen.

– Denne dagen gir meg troen på hva mennesker kan få til i en ellers urolig tid. Det er en av tingene som tenner håp, sa han i åpningstalen.

Det er snart hundre år siden Radiumhospitalet ble innviet som landets første spesialsykehus for kreft. Det var kong Haakon som foretok åpningen i 1932.

Sykehuset har gjennomgått en storstilt oppgradering etter at det ble besluttet å bygge senteret. Siden 2019 har det pågått omfattende byggeaktivitet på sykehusområdet på Gaustad i Oslo.

I fjor høst kom den rundt 100 tonn tunge syklotronen med spesialtransport fra Tyskland til Oslo. Planen var egentlig at de første pasientene skulle kunne mottas i desember i år, men oppstarten måtte utsettes noen måneder da det dukket opp teknisk feil på maskinen.

– At vi nå får et nytt klinikk- og protonbygg på Radiumhospitalet, er en milepæl for hele Norges befolkning. Protontilbudet er nytt i Norge og vil bidra til å redusere langtidsskader etter strålebehandling. I dag markerer vi starten på at flere kan leve normale liv etter kreftsykdom, sier helseminister Jan Christian Vestre (Ap).

– Kreftbehandling i dag ligger på et svært høyt nivå. Dette er en videreføring av det, og det understreker satsingen som gjøres fra AS Norge om at vi skal ha best tenkelig kreftbehandling samlet sett, sier han til NTB.

Nybygget på 44.000 kvadratmeter har 155 sengeplasser, ti operasjonsstuer, 50 dagplasser, 61 poliklinikkrom og 20 overvåkingsrom. Bygget er knyttet sammen med den eldre delen av sykehuset.

– Dette bygget er reist vegg i vegg med et av de mest kraftfulle forskningsmiljøene på kreftområdet, institutt for kreftforskning, sier Bjørnbeth.

Det nye bygget innebærer at Radiumhospitalet videreutvikles som spesialisert kreftsykehus. Protonbygget rommer Norges første syklotron for medisinsk kreftbehandling, en behandling som er mer skånsom og gir færre senskader enn konvensjonell strålebehandling.

Administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth kaller det en merkedag.

(©NTB)

Flere nyheter: