Menu
Dette bildet, publisert av Nord-Koreas myndigheter, viser sprengingen av deler av en jernbaneforbindelse som en gang knyttet Nord-Korea med Sør-Korea. Foto: KCNA via AP / NTB

Nord-Korea sprenger veier og jernbaner som knytter landet med Sør-Korea

Nord-Korea er misfornøyd med Sør-Korea for tiden – og viser det ved å sprenge veier og jernbaner som binder landene sammen.

Av NTB | 17.10.2024 12:39:24

Politikk: I flere tiår har Nord-Korea offisielt forpliktet seg til en gjenforening med Sør-Korea, og i landenes grunnlover hevder begge suverenitet over hele Koreahalvøya.

Men i januar i år erklærte Nord-Koreas leder Kim Jong-un Sør-Korea som sin hovedfiende, kuttet all kommunikasjon på et «ugjenkallelig nivå» og fikk fjernet all offisiell omtale av forsoning eller landsmenn.

Siden den gang har Nord-Korea trappet opp våpentestingen, sendt ballonger fulle av søppel mot Sør-Korea, truet med krig på grunn av droneflyginger og sprengt veier og jernbaner som forbinder landene.

– Handlingene ser ut til å gjenspeile Nord-Koreas besluttsomhet om å utslette alle premisser om gjenforening med Sør-Korea.

Kim sa til og med nylig at landet hans ikke lenger er interessert i å «frigjøre Sør-Korea».

Deler av Nord-Korea ble i sommer rammet av en ødeleggende flom som slukte opp tusenvis av hjem og gårder. Flere omkom, og mange ble fordrevet fra hjemmene sine.

Nord-Korea kan ha stelt i stand denne seneste runden av konflikt med Sør-Korea for å avlede den økende misnøyen innenlands, har myndighetspersoner i sør sagt.

Nord-Koreas påstander om at Sør-Korea har fløyet droner over Pyongyang – et stort sikkerhetsbrudd – har dukket opp på forsidene til landets strengt kontrollerte statlige medier.

– Nord-Korea trapper opp den anspente situasjonen for å stramme grepet om sine ustabile indre anliggender, sier Sør-Koreas nasjonale sikkerhetsrådgiver Shin Won-sik.

– Nord-Korea er et regime som paradoksalt nok opprettholder stabilitet ved at det eksisterer trusler mot dets styresett utenfra, la han til i et intervju med en kringkaster i Sør-Korea.

– Dette er en bemerkelsesverdig utvikling som viser fram en av måtene det kan skje en alvorlig opptrapping mellom de to landene, sier den amerikanske analytikeren Ankit Panda til AFP.

Nord-Korea, som mangler et robust luftvern, blir usikker av slike inngrep.

– Droner over hovedstaden deres kan gi en type sondering av terrenget som i en krigstid kan gjøre det mulig for sørkoreanerne å slå til direkte mot Kim Jong-un selv, mener Panda.

Selv om dronene bare slapp propaganda i stedet for å forsøke å finne Kims kontor, er det fortsatt et problem da Nord-Korea anser alt utenlandsk innhold som en undergravende trussel, sier Leif-Eric Easley, professor ved Ewha-universitetet i Seoul.

Men Sør-Koreas militære har påpekt at Nord-Korea flere ganger har sendt droner inn i sør – inkludert til Yongsan-distriktet i Seoul, der presidentkvartalet ligger.

Sør-Korea hevder at Kim har sendt våpen til Russland for å bruke mot Ukraina, og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklaget nylig Nord-Korea for å sende soldater til den russiske hæren.

Etter sprengingene av interkoreanske veier og jernbaner oppfordret Nord-Koreas andre allierte, Kina, alle sider til å unngå opptrapping av konflikten.

– Russland og Nord-Korea driver ikke bare med sanksjonsbrytende militærhandel og gjenoppliving av diplomatiske forpliktelser fra den kalde krigen, sier Easley.

– De underbygger og forsterker også hverandres politiske propaganda i forsøk på å rettferdiggjøre og normalisere deres atferd som pariastater.

I 2008 sprengte de et kjøletårn ved et atomkompleks etter at USA gikk med på å fjerne Nord-Korea fra listen over land som sponser terrorisme.

I 2018, etter å ha undertegnet en militæravtale som skulle redusere den anspente situasjonen med Sør-Korea, detonerte de samtidig ti vaktposter.

Etter at et forsøk på diplomati brøt sammen, sprengte Nord-Korea et samarbeidskontor i 2020. Det skjedde hovedsakelig på grunn av frustrasjon over at aktivister i Sør-Korea sendte ballonger med propagandabrosjyrer som talte regimet over grensen imot.

– Nord-Korea gjennomfører simpelthen det de sa de skulle gjøre, sier Lim Eul-chul, professor ved Kyungnam-universitetet, til AFP.

Grunnen til dette kan dreie seg om været.

Det er et forsøk på å samle nordkoreanske borgere som har blitt lei av det falske diktaturet til Kim-familien, lyder det fra Sør-Koreas militære.

Dronene Sør-Korea flyr over Pyongyang, brukes til å slippe anti-regime-propaganda, hevder Nord-Korea.

Meldingene tyder på at droneinngrepet ble oppdaget i luftrommet over hovedkvarteret til regjeringspartiets sentralkomité i Nord-Korea, sier direktør for Koreahalvøya-strategien ved Sejong-instituttet, Cheong Seoung-chang.

Nord-Korea har lenge hatt en alliert i Russland, og de to landene har knyttet stadig tettere bånd etter den russiske invasjonen av Ukraina i februar 2022.

Men Russland gir Sør-Korea skylden for dronene og sa at det var et grovt inngrep i Nord-Koreas suverenitet.

Nord- og Sør-Korea har lenge vært fastlåst i runder med opptrapping og nedtrapping av konflikten dem imellom, og Nord-Korea har gjentatte ganger tidligere sprengt viktig infrastruktur for å komme med utenrikspolitiske poenger.

(©NTB)

Flere nyheter: