Menu
Et av USAs bombefly av typen B-2 Spirit fotografert i USA i mai 2020. Arkivfoto: Jeff Roberson / AP / NTB

USAs bombeangrep mot Jemen tolkes som advarsel til Iran

USA har brukt bombeflyet B-2 til å angripe underjordiske mål i Jemen. Det skal være første gang flyet blir brukt mot den Iran-støttede houthimilitsen.

Av NTB | 17.10.2024 09:59:09

Politikk: Dette viser at USA kan angripe hvor som helst, når som helst, advarer USAs forsvarsminister Lloyd Austin.

– Dette er en enestående demonstrasjon av USAs evne til å rette seg inn mot anlegg som våre motstandere forsøker å holde utenfor rekkevidde, uansett hvor dypt under jorden de ligger, og uansett hvor kraftige og beskyttet de er, sa Austin onsdag kveld.

Han oppgir at angrepet rammet fem av houthi-bevegelsens underjordiske våpenlagre. Ifølge en amerikansk tjenestemann er det første gang bombeflyet brukes mot houthiene, som kontrollerer store deler av Jemen og er alliert med Iran. Skadeomfanget er uklart.

B-2 er et bombefly som potensielt kan brukes til å ramme Irans underjordiske anlegg for kjernefysisk forskning. Det er det eneste flyet i bruk som er i stand til å slippe den svært kraftige bomben GBU-57, som kan trenge gjennom svært kraftige bunkere. Det er også laget på en måte som gjør at det ikke oppdages på radar.

Bombeflyet, som også kan utstyres med atomvåpen, har tidligere blitt brukt til å slippe bomber over Afghanistan, Irak og Libya. I alt 19 fly av denne typen er i bruk, og hvert av dem er verdt om lag 1 milliard dollar. Første gang det var i bruk var under krigen i Kosovo i 1999.

En TV-kanal som drives av houthiene, al-Masirah, melder om luftangrep ved Jemens hovedstad Sana samt mot Saada, en annen viktig by som gruppen kontrollerer. Det er imidlertid ingen opplysninger om skader eller om noen ble drept.

Siden krigen på Gazastripen startet, har houthiene gjennomført angrep mot over 80 handelsskip i området. Minst fire sjøfolk er drept. Ved enkelte tilfeller har de også avfyrt raketter mot Israel.

Den jemenittiske militsen insisterer på at de rammer skip med kobling til Israel og sier at angrepene utføres i solidaritet med palestinerne. Kravet er at Israel stanser angrepene i Gaza.

Den sier at USAs angrep ikke vil forbli ubesvart.

– Vi bekrefter at den amerikanske aggresjonen ikke vil forbli ubesvart, heter det i en uttalelse fra houthienes politiske byrå som er gjengitt av nyhetsbyrået AFP.

Amerikanske medier skriver at angrepet også kan tolkes som en advarsel til Iran.

USA mener at houthiene har brukt de underjordiske bunkerne til å lagre våpen som er blitt brukt til å angripe skip i Rødehavet utenfor Jemens kyst.

(©NTB)

Flere nyheter: