Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) la fram regjeringens statsbudsjett for Stortinget 8. oktober. Foto: Javad Parsa / NTB

DNB mener budsjettimpulsen i statsbudsjettet er feil

I regjeringens statsbudsjett for neste år er det lagt til grunn en budsjettimpuls på 0,5 prosentpoeng. Det er for lavt, ifølge DNB, som mener tallet er 0,8.

Av NTB | 17.10.2024 09:09:12

Politikk: – Alt i alt tyder dette på at budsjettet er mer ekspansivt enn budsjettallene viser, og at Norges Bank har undervurdert den finanspolitiske impulsen, konkluderer DNB i sin morgenrapport torsdag.

– Det styrker oss i troen på at det ikke kommer rentekutt før mars neste år, selv om inflasjonen skulle komme ut litt lavere enn Norges Bank anslo, heter det videre.

Justert for overføringene fra oljefondet, ville imidlertid budsjettimpulsen vært 0,8 prosentpoeng, mener DNB.

Budsjettimpulsen er et av de viktigste tallene i statsbudsjettet. Det er med på å forklare om oljepengebruken bidrar til å bremse eller gi gass i økonomien.

– Da begynner avstanden til Norges Banks anslag på 0,3 prosent å bli tydelig, skriver banken i sin morgenrapport.

DNB konkluderer med at størrelsen på de modellberegnede impulsene fra Finansdepartementet tyder på at det er lagt til grunn samme aktivitetseffekt for overføringene fra folketrygdfondet som for andre inntektsøkninger.

DNB viser til at Norges Bank la til grunn en finanspolitisk impuls på 0,3 prosentpoeng i sin pengepolitiske rapport fra september. I regjeringens statsbudsjett for neste år blir impulsen anslått til 0,5 prosentpoeng.

Regjeringen har foreslått å bruke 11,7 milliarder kroner av folketrygdfondet i neste års budsjett. Overføringen har neppe effekt på aktiviteten, slår DNB fast. Siden dette er en ny overføring på budsjettet, vil den finanspolitiske impulsen – målt ved det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet som andel av fastlands-BNP – undervurdere hvor ekspansivt budsjettet er for 2025, argumenterer DNB.

(©NTB)

Flere nyheter: