Menu
Genaro García Luna leser opp en uttalelse under onsdagens rettsmøte i Brooklyn føderale domstol i New York. Tegning: Elizabeth Williams via AP / NTB

Mexicos tidligere sikkerhetssjef dømt til 38 års fengsel i USA

Genaro García Luna, som tidligere styrte Mexicos kamp mot narkokartellene, er dømt til 38 års fengsel i USA. Han samarbeidet selv med en av de mektigste bandene.

Av NTB | 17.10.2024 08:29:10

Politikk: Dommen falt i New York onsdag. Han må nå belage seg på å tilbringe nesten 40 år i fengsel og er også dømt til å betale en bot på 2 millioner dollar, nesten 22 millioner kroner.

For åtte måneder siden ble 56-åringen kjent skyldig i å ha mottatt millioner av dollar i bestikkelser for å beskytte kokainhandelen til Sinaloa-kartellet. Det ble ledet av den beryktede narkobaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán, som ble dømt til livstid i USA i 2019 – av samme dommer som dømte García Luna.

García Luna var Mexicos øverste sikkerhetssjef i perioden 2006–2012 mens Felipe Calderón var president. Han ble pågrepet i Dallas i Texas i 2019.

Forsvarerne hans har hevdet at han er et offer for narkokartellenes hevn.

En liten gruppe demonstranter utenfor rettslokalet reagerte med jubel da dommen var klar.

Ifølge BBC kommer dommen også til å øke presset på Calderón, som har bedyret at han ikke visste noen ting som sikkerhetssjefens lysskye aktiviteter.

(©NTB)

Flere nyheter: