LIVESENTER
Menu
Totalt 162 aviser får støtte fra Medietilsynet i år, blant dem seks aviser som ikke har fått støtte tidligere, opplyser direktør Mari Velsand i Medietilsynet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Seks nye aviser får produksjonstilskudd

Seks av 16 nye aviser som søkte, får produksjonstilskudd fra Medietilsynet, mens i alt 13 aviser fikk avslag. Årets bevilgning er på drøyt 424 millioner kroner.

Av NTB | 16.10.2024 07:21:40

Økonomi og næringsliv: Alle avisene som nå får produksjonstilskudd, er lokalaviser. Disse er Oppegård avis, Akersposten, Nordre Aker Budstikke, Grimstad Adresse-Tidende, Stjørdalsnytt og Frøya.

I alt 162 aviser får produksjonstilskudd i år. Produksjonstilskuddet er den største av de direkte mediestøtteordningene og likestiller papir- og nettaviser, opplyser Medietilsynet i en pressemelding.

– Denne støtteordningen er viktig for det samlede mediemangfoldet, både nasjonalt og lokalt, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Til sammen 13 søkere fikk avslag på søknaden om tilskudd i denne runden:

* Altinget, Watch Media, Kampanje, Motparten, Jessheimpuls og IT-avisen oppfylte ikke de formelle vilkårene i forskriften. Både Altinget, Motparten og Jessheimpuls har klaget på sine avslag.

* Hvaler budstikkes søknad hadde manglende opplysninger.

* iNyheter vurderes som ikke å oppfylle vilkårene i forskriften om å ha som hovedformål å drive journalistisk produksjon og formidling av nyheter, aktualitetsstoff og samfunnsdebatt.

* Samtiden og psykologisk.no vurderes ikke å oppfylle kravet om å ha et bredt innhold om politikk, økonomi eller samfunnsliv.

* Møre-Nytt, Åndalsnes Avis og Vestlandsnytt hadde for høyt overskudd siste regnskapsår.

Samtidig er Bergensavisen den avisen som får størst reduksjon i tilskudd sammenlignet med fjoråret – ned fra 29,2 millioner i 2023 til 27,4 millioner i år. Årsaken er beregningsreglene i en ny forskrift, der 2024 er det andre året av tre med en ordning som skal lette overgangen. Overgangen til den nye forskriften skjer gradvis fra 2023 til 2025.

Blant kravene som må oppfylles for å få medietilskudd, er at hovedformålet er å formidle nyheter, aktualitetsstoff og samfunnsdebatt til allmennheten. I tillegg må de ha et bredt tilbud av nyhets-, aktualitets- og debattstoff fra ulike samfunnsområder.  Nisjeaviser må ha et bredt innhold om politikk, økonomi eller samfunnsliv.

Klassekampen får med sine 45 millioner kroner mest i støtte i år, opp fra 40 millioner i fjor. Årsaken til den økte støtten er at taket for hvor mye en avis kan motta i støtte, er prisjustert og økt til 45 millioner kroner.

(©NTB)

Flere nyheter: