Menu
Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Foto: AP / NTB

Kraftig kritikk mot norske myndigheter etter menneskerettsdom

Norge er felt i Menneskerettsdomstolen etter at en mann tok livet sitt i varetekt. Veldig alvorlig, mener Norges institusjon for menneskerettigheter.

Av NTB | 15.10.2024 14:51:14

Politikk: Norge har krenket artikkel 2 om retten til liv og artikkel 13 om retten til effektiv behandling i Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK), ifølge en kjennelse som kom tirsdag.

Retten konkluderer med at norske myndigheter ikke gjorde det som kunne forventes for å beskytte mannens liv da han ble overført fra et sykehus tilbake til fengselet.

Det var Rett24 som omtalte saken først.

Som følge av dette ble han i 2020 overført fra institusjonen til varetektsfengsel, der han noen uker senere begikk selvmord.

Saken ble klaget inn for EMD av faren til mannen.

– Hadde han ikke vært innlagt, hadde jeg ikke reagert på at han ble varetektsfengslet. Men han var innlagt, to rettsinstanser hadde erklært ham syk. Jeg stiller spørsmål ved at retten da kan plassere ham i ordinær varetekt, sa den avdøde mannens far til Oppland Arbeiderblad den gangen.

Norske myndigheter har ifølge Rett24 fremholdt at mannens helse var forbedret på tidspunktet for varetekt, at han ikke var ansett suicidal, og at oppfølgingen han fikk, var adekvat.

– Det er veldig alvorlig at Norge er dømt i en slik sak, men det er dessverre ikke overraskende. Tvert imot har denne risikoen vært varslet, og saken er derfor en tragisk bekreftelse på en bekymring både NIM, Sivilombudet, Advokatforeningen og en rekke andre aktører har fremhevet til myndighetene over flere år, nemlig at fengselsforholdene for psykisk syke innsatte ikke er gode nok, sier Mestad i en kommentar.

Hun mener at det å bli felt for brudd på EMK artikkel 2, som beskytter retten til liv, ikke er noe vi kan være bekjent av i en rettsstat.

Departementene vedgår i en epost til NTB at risikoen for selvmord, som ofte er nært knyttet til psykisk uhelse, kan være forhøyet under varetektsfengsling. De påpeker at regjeringen har iverksatt flere tiltak for å forebygge og forhindre selvmord i fengsel.

Videre listes det opp flere tiltak som skal gjøre situasjonen i fengslene bedre, blant annet reviderte faglige råd om helsetjenester til innsatte.

Mannen ble i 2019 plassert i institusjon etter at han ble dømt til tvungent psykisk helsevern etter et drapsforsøk med kniv og andre kriminelle forhold. Der tok han seks måneder senere livet av en annen pasient.

Direktør Adele Matheson Mestad i Norges institusjon for menneskerettigheter understreker overfor NTB at dommen ikke kommer overraskende.

Staten ved Helse- og omsorgsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet tar EMDs vurderinger til etterretning og sier de nå skal gå grundig gjennom dommen fra EMD.

(©NTB)

Flere nyheter: