Menu
Sørkoreansk TV melder at deler av veiene på grensen mellom Nord-Korea og Sør-Korea er sprengt i filler av det nordkoreanske regimet. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB

Nord-Korea har sprengt veier som forbinder landet med Sør-Korea

Nord-Korea har sprengt deler av veiene som forbinder landet med Sør-Korea etter at militæret lovet å stenge den høyst symbolske forbindelsen for godt.

Av NTB | 15.10.2024 12:01:24

Økonomi og næringsliv: Også deler av jernbanelinjen mellom de to landene ble tirsdag sprengt i stykker, opplyser Sør-Koreas forsvarsledelse.

Sprengingen skjer etter at Nord-Korea i månedsvis har lagt ut landminer og bygd panservern langs grensen. Før dette erklærte Nord-Koreas leder Kim Jong-un at Sør-Korea er landets fremste fiende.

Ifølge det sørkoreanske militæret skjøt de varselskudd etter sprengingen.

Sør-Koreas gjenforeningsdepartement kaller handlingen for en «ekstremt unormal» provokasjon og viser også til at Sør-Korea har brukt store summer på å bygge infrastrukturen.

– Nord-Korea har fortsatt nedbetalinger igjen når det gjelder denne finansieringen, heter det i en uttalelse fra departementet.

Ifølge nordkoreanske medier har Kim innkalt til et sikkerhetsmøte. Bakgrunnen er forrige ukes anklager om at Sør-Korea har brukt droner til å slippe propaganda over hovedstaden Pyongyang.

På møtet skulle Kim gi instrukser om «umiddelbar militær handling» som en reaksjon på dette. Nord-Korea har også varslet at hvis det kommer én eneste drone til, så vil landet anse det som en krigserklæring.

Kim Jong-uns mektige søster har også kommet med en uttalelse der det står at Nord-Korea har klare bevis for at det sørkoreanske militæret står bak dronene som er oppdaget i Pyongyang.

– Provokatørene kommer til å måtte betale en høy pris, sier Kim Yo-jong.

Kina, som regnes som en alliert av Nord-Korea, ba tirsdag partene på Koreahalvøya om å unngå en videre opptrapping

Nord-Korea har tidligere hatt et offisielt mål om å oppnå en fredelig gjenforening med naboen i sør, men dette ser nå ut til å være en linje som regimet i nord har forlatt for godt.

De to landene er teknisk sett fortsatt i krig etter at Koreakrigen mellom 1950 og 1953 endte i en våpenhvile uten fredsavtale.

Veien mellom Nord-Korea og Sør-Korea har lenge vært stengt. Sprengingen sender et klart budskap om at Kim ikke ønsker forhandlinger med det USA-støttede nabolandet. Analytikere mener også at sprengingen kan være en forberedelse til å bygge en fysisk barriere på grensen til Sør-Korea.

Sør-Korea har i utgangspunktet avvist anklagene, men har deretter ikke ønsket å kommentere dem.

(©NTB)

Flere nyheter: