Menu
Den tidligere kommuneoverlegen i Frosta er tiltalt for ulike grader av seksuelle overgrep og misbruk av stillingen som lege mot totalt 95 kvinner, 88 av dem for voldtekt, i perioden 2004 til 2022. Rettssaken mot legen starter 5. november i Trøndelag tingrett. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Helsetilsynet i intern rapport: Burde anmeldt Frosta-overlegen tidligere

Statens helsetilsyn peker på flere svakheter ved sin behandling av varslene mot kommuneoverlegen i Frosta. Blant annet burde de anmeldt legen tidligere.

Av NTB | 14.10.2024 14:31:34

Medisin og helse: Det kommer fram en i intern evaluering Helsetilsynet har gjort, skriver Trønder-Avisa.

Tidligere kommuneoverlege i Frosta, Arne Bye, er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for seksuell kontakt med 95 kvinnelige pasienter, samt for voldtekt av 88 av dem, i perioden 2004 til 2022. Han har erkjent straffskyld for deler av tiltalen.

Allerede i 2006 behandlet Helsetilsynet en bekymringsmelding fra en overlege samt skriftlig varsel fra tre pasienter om Byes atferd ved gynekologiske undersøkelser.

Tilsynet konkluderer med at Bye trolig ville fått begrenset autorisasjon eller fått autorisasjonen tilbakekalt dersom saken ble behandlet i dag.

– Det understrekes at denne konklusjonen er sterkt preget av ettertidens klokskap og kunnskap om at legens videre handlinger pågikk over en lang tidsperiode, står det.

Rapporten tar for seg tre tilsynssaker mot legen, i 2006, 2017 og 2022. Helsetilsynet peker på flere svakheter i saksbehandlingen, blant annet mener de at de burde ha anmeldt legen til politiet tidligere, og at det ikke var nok kontakt med pasientene og deres pårørende.

Et av de viktigste læringspunktene er at det bør avdekkes om tilsynssakene angår flere pasienter, mener Helsetilsynet. I bekymringsmeldingen fra 2006 kom det fram at opptil ti andre kvinner kunne ha blitt utsatt for samme behandling, men dette ble aldri undersøkt.

(©NTB)

Flere nyheter: