Menu
Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, mener at de ikke har stilt ublue krav i forhandlingene. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Mekling for sykepleiere i det private – 106 kan bli tatt ut i streik

Mandag møtes Sykepleierforbundet og NHO Geneo hos Riksmekleren. Blir de ikke enige, kan 106 sykepleiere i det private bli tatt ut i streik.

Av NTB | 14.10.2024 10:21:14

Arbeidsliv: Striden dreier seg om pleie- og omsorgsoverenskomsten, som regulerer lønnen og vilkårene til en rekke sykepleiere som jobber i private bedrifter.

– Private arbeidsgivere mener de har en viktig rolle i helsevesenet. Skal de tiltrekke seg sykepleiere, må de som minimum tilby vilkår på samme nivå som i de offentlige tjenestene, sa leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund (NSF) i en pressemelding da det ble brudd i forhandlingene i juni.

Hun fortalte at NHO ikke var villige til å møte kravene de kom med.

– Vi fremmet i år krav om forbedringer av retten til lønn under sykdom og et lønnsnivå på linje med det andre arbeidsgivere har akseptert, sa hun.

Det kan for eksempel være sykehjem og hjemmetjenester, men også rehabilitering, rus og psykiatri-feltet, bedriftshelsetjenester og pasienthotell.

– Vi har ikke ublue krav. Det vi ber om, er sammenlignbart med det som gjelder i offentlig sektor, sa Sverresdatter Larsen til Sykepleien.

Hun viste til at NHO Geneo selv sier at de vil være en viktig aktør for å løse utfordringene i helsetjenesten.

– Med slike ambisjoner er vi overrasket over at de ikke ville møte oss på våre krav, sa hun.

– Vi hadde tro på å komme til enighet med NSF under forhandlingene i dag, men det skjedde ikke, sa forhandlingsleder Sigurd Løkholm i NHO Geneo etter bruddet.

Sykepleierforbundet har varslet plassoppsigelse for 106 sykepleiere, noe som betyr at de kan tas ut i streik.

Det er satt av to dager til meklingen. Fristen for å bli enige er ved midnatt tirsdag.

Ifølge Sykepleien er de som kommer inn under pleie- og omsorgsoverenskomsten ansatt i bedrifter som enten får oppdrag fra det offentlige, eller som er i direkte konkurranse med det offentlige helsevesenet.

NHO Geneo opplyste at de respekterer sykepleierforbundets valg om å bryte forhandlingene.

(©NTB)

Flere nyheter: