Menu
Taiwans president Lai Ching-te under markeringen av nasjonaldagen i forrige uke. Foto: Chiang Ying-ying / AP / NTB

Kina har startet stor militærøvelse – Taiwan og USA reagerer

Kina har satt i gang en militærøvelse som nærmest omringer Taiwan. Øyas myndigheter kaller det en «åpenbar provokasjon». USA er alvorlig bekymret.

Av NTB | 14.10.2024 06:21:25

Krig og konflikter: Øvelsen i områdene rundt Taiwan startet mandag, og kinesiske myndigheter har ikke oppgitt noen sluttdato.

– I møte med ytre trusler vil jeg forsikre mine medborgere om at regjeringen vil fortsette å forsvare det demokratiske og frie grunnlovsfestede systemet, skriver Taiwans president Lai Ching-te i sosiale medier.

Den selvstyrte øya har vært i beredskap mot slike øvelser siden Lai talte på nasjonaldagen i forrige uke. Der sa han at «Taiwan er uendret i sin vilje til å forsvare sin suverenitet og i å søke likeverdig og verdig dialog med Kina». Kina kalte uttalelsen provoserende.

– Øvelsen er et kraftig varsel mot de separatistiske handlingene fra Taiwans uavhengighetsstyrker. Det er en legitim og nødvendig operasjon for å beskytte statens suverenitet og nasjonal enhet, heter det i en uttalelse fra militæret i Kina både på kinesisk og engelsk.

En talsperson for Kinas utenriksdepartement advarer mandag om at uavhengighet for Taiwan er uforenelig med fred.

Taiwans regjering betegner Kinas siste handlinger som en «åpenbar provokasjon» som undergraver regional fred og stabilitet.

De aller fleste land i verden, deriblant Norge, forholder seg til «ett Kina-prinsippet» og anser dermed ikke Taiwan som en uavhengig stat. Mange land har imidlertid uoffisielle bånd til Taiwan. Øya har handels- og representasjonskontorer i rundt 60 land.

Taiwans samferdselsdepartement opplyser mandag at trafikken går som normalt ved øyas havner og flyplasser.

Et kart viser at områdene Kina øver i, nærmest omringer Taiwan. Et hangarskip, en rekke andre marinefartøyer, kystvakt og kampfly deltar.

I en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet understrekes det at USA står ved sin langvarige «ett Kina»-politikk. Samtidig heter det at USA er «alvorlig bekymret» som følge av Kinas militærøvelse i Taiwanstredet og rundt øya.

(©NTB)

Flere nyheter: