Menu
Vilija Blinkevičiūtė venter på de første resultatene fra valget søndag. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB

Opposisjon i Litauen vil prøve å danne regjering

Litauens sentrum-venstre-opposisjon vil forsøke å danne en flertallsregjering etter valget, opplyser partiet Sosialdemokratiets leder.

Av NTB | 14.10.2024 01:31:18

Politikk: Med 61 prosent av stemmene opptalt søndag kveld har Sosialdemokratiet en oppslutning på 22 prosent, noe som gjør det til største parti.

– Jeg tror det vil være en koalisjon med to venstrepartiet, forteller partileder Vilija Blinkevičiūtė.

Hun legger til at de aktuelle partiene er Litauens forbund for bønder og grønne samt Unionen av demokrater for Litauen.

– Jeg tror det blir en bra venstrekoalisjon, legger partilederen til.

Som nummer to i opptellingen ligger det ganske nylig stiftede populistpartiet Nemunas daggry, med 17 prosent, mens regjeringspartiet Hjemlandsenhet er nummer tre, med 15 prosent. Valgdeltakelsen var 52,1 prosent, en økning fra 47,2 prosent for fire år siden.

Populariteten til statsminister Ingrida Šimonytė har falt kraftig, i det landet har opplevd en inflasjon på over 20 prosent på to år, dårligere offentlige tjenester og et større skille mellom rike og fattige.

Alle de største partiene støtter Ukraina og er for økt pengebruk til forsvar.

Rundt 2,4 millioner av Litauens befolkning på 2,8 millioner er stemmeberettigede. De skal sammen fylle 141 plasser nasjonalforsamlingen, kjent som Seimas, over to runder.

De siste 71 representantene utpekes i valgets andre runde 27. oktober, og velges direkte etter prinsippet om flertallsvalg i enkeltmannskretser. Med andre ord blir den kandidaten som får flest stemmer valgt, selv om de andre kandidatene til sammen får større oppslutning.

Blinkevičiūtė varsler at landets utenrikspolitikk ikke vil endre seg, og at hjelp til Ukraina fortsatt skal være en prioritet.

I tillegg har nasjonal sikkerhet vært et tema. Litauen grenser til den russiske enklaven Kaliningrad samt Belarus, en nær alliert av Russland. Ifølge en spørreundersøkelse tidligere i år tror tre firedeler av litauerne at landet deres kan bli angrepet av Russland i nærmeste framtid.

Av disse mandatene fordeles 70 etter prinsippet om forholdstall på grunnlag av stemmene fra første valgomgang søndag.

(©NTB)

Flere nyheter: