Menu
Skuespiller Tom Cruise i luften over Hellesylt i Møre og Romsdal under innspillingen av «Mission: Impossible» i 2020. Filmen fikk støtte gjennom den norske insentivordningen. Foto: Geir Olsen / NTB

Filmforbundet frykter lavere aktivitet i filmbransjen

Leder Elisabeth Sjaastad i Norsk Filmforbund er redd norsk filmbransje vil stagnere om ikke regjeringen bevilger mer penger til filmordningen.

Av NTB | 14.10.2024 01:11:19

Kultur og underholdning: Til Klassekampen sier Sjaastad at hun er skuffet over at regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett ikke styrker insentivordningen for film- og serieproduksjoner. Ordningen gir internasjonale filmproduksjoner inntil 25 prosent refusjon av kostnadene de har for filming i Norge.

I forslaget budsjetterer regjeringen med en samlet ramme på 130 millioner kroner for ordningen – men midlene skal også dekke utleggene til filmproduksjoner som allerede har fått tilsagn om refusjon.

– Det betyr at regjeringen nå bare tilfører rundt 60 millioner kroner i friske midler. Da er det nesten lettere å vinne i Lotto enn å få refusjon fra ordningen, sier Sjaastad.

Hun påpeker at dagens ordning er preget av trange rammer og uforutsigbarhet.

– Det fører til internasjonale produksjonsselskaper velger bort Norge som innspillingsland. Og når aktiviteten går ned, blir det mindre attraktivt for folk å søke en yrkeskarriere i norsk film og TV-bransje. Slik kommer vi inn i en negativ spiral, sier Sjaastad.

(©NTB)

Flere nyheter: