Menu
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Er eventyret slutt for havvind – før det starter?

Kostnadene med havvind øker og resultatet blir enorme subsidier og svært høye strømpriser. Er det på tide å snu i Norge og heller fortsette satsingen på vannkraft?

Av Egil M Solberg | 13.10.2024 19:34:03

Havvind: Kostnadene for havvind fortsetter å øke på grunn av inflasjon og problemer i forsyningskjeder. Dette påvirker både utviklingsprosjekter og subsidier. For eksempel har Vattenfall stoppet utviklingen av en stor havvindpark i Storbritannia, og enkelte prosjekter har ikke mottatt bud i auksjoner, noe som skyldes høyere kostnader og usikkerhet rundt lønnsomhet.

Samtidig vokser presset på regjeringer i Europa for å justere auksjonsprosesser og sikre nok støtte til at havvindprosjekter kan fullføres innen de stramme tidsfristene for å nå klimamål. Dette gjelder særlig land som Norge og Storbritannia, som jobber med å øke havvindkapasiteten betydelig mot 2030.

Selv med økte kostnader er havvind en kritisk del av energimiksen for å nå nullutslippsmål, og myndigheter jobber med reformer for å sikre at industrien forblir attraktiv for investorer og utviklere​.

Vannkraft billigere og enklere

Sammenligningen mellom kostnadene for vannkraft og havvind viser at vannkraft fortsatt er betydelig rimeligere enn havvind, spesielt når det gjelder etablerte anlegg. Vannkraft, som allerede har mange eksisterende anlegg, er ofte sett på som en av de billigste fornybare energikildene i drift. Ifølge den internasjonale energibyrået (IEA) er kostnadene for produksjon fra eksisterende vannkraftverk svært lave, ofte under 20 øre per kWh.

På den andre siden er havvind fortsatt dyrere, selv om kostnadene har sunket betydelig de siste årene. Offshore vindprosjekter koster i gjennomsnitt 40–80 øre per kWh, avhengig av lokasjon, teknologi og prosjektets størrelse. Dette skyldes høyere kapitalkostnader, installasjon og vedlikehold sammenlignet med landbaserte energikilder som vannkraft. Havvindprosjekter krever også betydelige subsidier for å konkurrere på markedet, noe som påvirker prisen.

Det er imidlertid verdt å merke seg at havvind har et stort potensial for kostnadsreduksjon ettersom teknologien utvikler seg og flere prosjekter kommer online. Europeiske analyser antyder at havvind kan komme ned i 30-50 øre per kWh innen det neste tiåret, spesielt med flytende havvind.

Kort sagt: Vannkraft er foreløpig mer kostnadseffektiv, men havvind har muligheter til å redusere kostnadene betydelig i fremtiden.

Flere nyheter: