Menu
Sveriges justisminister Gunnar Strömmer (til venstre) avbildet sammen med Danmarks justisminister Peter Hummelgaard i august. Temaet var nettopp svensk og grenseoverskridende gjengkriminalitet. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix via AP / NTB

Sverige vil få tak i gjengledere som befinner seg i utlandet

Den svenske regjeringen ser gjerne at flere lands myndigheter bidrar til å få arrestert og dømt kriminelle svenske gjengledere som oppholder seg i utlandet.

Av NTB | 11.10.2024 16:21:42

Kriminalitet og rettsvesen: Justisminister Gunnar Strömmer håper på et styrket tosidig samarbeid med flere land og skjerpet samarbeid innenfor EU.

– Jeg håper at dette skal resultere i at vi helt enkelt får lokalisert, pågrepet, rettsforfulgt og dømt flere for den alvorlige kriminaliteten de bedriver, sier Strömmer.

Regjeringens mål er å få gjort mer for å få stilt de rundt 600 gjengkriminelle som styrer grove lovbrudd i Sverige fra utlandet, til rette for det de gjør. Justisministeren vil også at berørte etater i Sverige skal skjerpe kampen mot gjengene.

Dette er etater som svenske økokrim, fengselsvesenet, politiet, skattemyndighetene, tolletaten og påtalemyndigheten. Alle skal rapportere om sin innsats senest 31. oktober 2025.

– Vi må få ta i dem som driver med dette, på en helt annen måte enn i dag. Vi skal ta både dem som bestiller lovbruddene, og dem som utfører jobbene, sier Strömmer.

Det er politiets nasjonale operative avdeling (NOA) som har anslått at rundt 600 personer spredd over 57 land står bak grove forbrytelser utført i Sverige.

(©NTB)

Flere nyheter: