Menu
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kom fredag til Brussel for å prøve å løse den betente fiskefloken med EU. Foto: Thomas Fure / NTB

Norge vil løse fiskekrangel med EU: – På god vei

Norge og EU nærmer seg hverandre i den betente krangelen om fisk, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Av NTB | 11.10.2024 15:11:35

Økonomi og næringsliv: – Dette går riktig vei. Vi har et felles ønske om å løse et sett av utestående spørsmål knyttet til fiskeriforhandlinger. Vi er ikke i mål, men vi er kommet nærmere i løpet av dagen, sier Eide til NTB.

Han tok fredag turen til Brussel for et såkalt høydialogmøte med EU-kommisjonens visepresident Maros Sefcovic for å løse opp i fiskeflokene.

Kort fortalt krever EU større kvoter fra Norge enn det Norge er villig til å gi. Nå er saken altså løftet til øverste nivå i EU.

Møtet mellom Eide og Sefcovic – som også er EUs EØS-general – er det andre i rekken. Dialogen kom i stand etter at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tok opp saken med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Hensikten med dialogen er å finne fram til en gjensidig forståelse av hva som er en rettferdig fordeling av fiskekvoter.

Mens EU krever å få fiske mer torsk i norske farvann, krever Norge blant annet at EU-fiskere rapporterer inn all fisk som faktisk fanges. Det gjøres ikke i dag.

Men de to kan bli enige om rammene for forhandlingene og sende beskjeder nedover i systemet.

I dag er det en temmelig hissig tone mellom partene. EU-siden beskylder Norge for å være grådig og arrogant, mens norsk side mener at EU bruker kjøttvekta for å kare til seg ressurser de ikke har krav på.

Da mistet EU også farvann som tradisjonelt har vært brukt til kvotebytte med Norge, særlig når det gjelder torsk.

De farvannene EU har igjen, har liten interesse for norske fiskere. Ergo har ikke EU noe å bytte med, er et argument Norge bruker.

Dette har gitt Norge et slags overtak i forhandlingene, noe som har skapt stor misnøye i EU. I juni stilte samtlige EU-land seg bak en uttalelse der heter at EU «beklager (deplores) mangelen på samarbeid fra Norge».

Om lag 60 prosent av den norske sjømateksporten går til EU.

I slutten av september ble det også kjent at EU har børstet støv av en regulering fra 2012 der det heter at land som «praktiserer ikke-bærekraftig fiske av bestander av felles interesse kan bli møtt av EU-sanksjoner, inkludert importforbud».

Sanksjoner betyr i denne sammenhengen ofte høyere tollsatser.

– Det ville være bra om vi klarte å løse det relativt raskt. Fordi dette vil være viktig for mange andre spørsmål Norge og EU er opptatt av.

– Vi prøver å finne en løsning, og til det må begge parter bidra, slår utenriksministeren fast.

Krangel om fisk og fiskekvoter har lenge forsuret forholdet mellom Norge og EU – og etter brexit har det bare blitt verre.

Eide og Sefcovic er ikke direkte involvert i de kompliserte fiskeforhandlinger som starter i slutten av oktober. De går langs minst tre spor, med ulike farvann, fiskearter og land involvert.

Fiskeforhandlingene mellom Norge og EU har i årevis vært svært krevende, særlig etter at Storbritannia forlot unionen i 2020.

I år har EU, for første gang siden 1994, koblet adgang til fiskekvoter med markedsadgang for norsk sjømat til unionen.

– Nå prøver vi å se dette som en helhet. Jeg opplever at det er en veldig god tone i disse samtalene, men vi er ikke i mål, sier Eide.

(©NTB)

Flere nyheter: