Menu
Leder Toshiyuki Mimaki på en pressekonferanse etter at det ble kjent at organisasjonen Nihon Hidankyo er tildelt årets fredspris. Foto: Moe Sasaki / Kyodo News via AP / NTB

Fredsprisvinneren: Situasjonen i Gaza er som Japan for 80 år siden

Nær 80 år etter atombombene i Japan er de overlevende fra Hiroshima og Nagasaki tildelt Nobels fredspris. – Terskelen for bruk av atomvåpen senkes.

Av NTB | 11.10.2024 13:01:16

Krig og konflikter: – Tildelingen er en kraftig appell til verden om at avskaffelse av atomvåpen kan oppnås, sier leder Toshiyuki Mimaki for den japanske organisasjonen Nihon Hidankyo på en pressekonferanse i Tokyo fredag.

Nihon Hidankyo jobber mot atomvåpen og er en grasrotbevegelse med overlevere etter de amerikanske atomangrepene mot Hiroshima og Nagasaki på tampen av annen verdenskrig.

– De får prisen for sin innsats for en atomvåpenfri verden og for å vitne om hvorfor atomvåpen aldri må brukes igjen, sier Nobelkomiteens leder Jørgen Watne Frydnes på den tradisjonsrike pressekonferansen på Nobelinstituttet fredag.

– Det har blitt sagt at atomvåpen skaper fred i verden. Men atomvåpen kan brukes av terrorister. For eksempel: Om Russland bruker dem mot Ukraina, eller Israel mot Gaza, så vil det ikke ta slutt der, sier han.

Han sammenligner situasjonen i atombomberammede Japan med den pågående krigen på Gazastripen. Gazas barn lider nå under lignende forhold, ifølge Mimaki.

– Det er som i Japan for 80 år siden, sier han.

I 1945 ble rundt 120.000 mennesker drept av to amerikanske atombomber i Nagasaki og Hiroshima i Japan. Om lag like mange døde av brann- og stråleskader i månedene og årene som fulgte.

– Vi ser også hvordan den internasjonale normen mot bruk av atomvåpen svekkes. Nettopp derfor er det viktig for Nobelkomiteen å løfte fram denne organisasjonen og de overlevende fra angrepene i 1945 som kanskje mer enn noen andre har bidratt til å definere atomvåpen som moralsk uakseptable og våpen som aldri burde bli brukt igjen, sier han til NTB.

Komiteen har jevnlig gitt prisen til organisasjoner som jobber for nedrustning.

– Dette setter vi først og fremst fokus på i år fordi vi ser de alarmerende truslene mot denne normen, og hvordan utviklingen i verden truer og senker terskelen for bruk av atomvåpen, noe vi mener ville vært uforenlig for menneskeheten, sier Frydnes.

Frydnes påpeker at dagens atomvåpen er enda mer ødeleggende enn før:

– Dagens kjernefysiske våpen har langt større ødeleggelseskraft. De kan drepe millioner og vil ha katastrofale konsekvenser for klimaet, sier Frydnes.

Rødt har kritisert Nobelkomiteen for ikke å også tildele prisen til noen som jobber for fred i Midtøsten.

– Atomvåpen er en sentral del av konflikten i Midtøsten og ikke minst når det gjelder krigen i Ukraina. Samtidig ønsker vi med denne prisen å løfte at atomvåpen kommer til å påvirke alle mennesker, uansett hvor vi er på kloden. Så på den måten er det en pris som angår oss alle, sier Frydnes.

– Og det er en nødvendig advarsel mot de som kommer med direkte trusler om bruk av atomvåpen, sier han.

De overlevende fra atombombene går under navnet hibakusha, som betyr «bombet mann» på japansk.

– Hibakusha hjelper oss å beskrive det ubeskrivelige, tenke det utenkelige og ta inn over oss den ufattelige smerten og lidelsen forårsaket av atomvåpen, sa Frydnes i begrunnelsen for tildelingen.

I lang tid ble skjebnen til de overlevende fortiet og neglisjert. I 1956 dannet lokale hibakusha-foreninger organisasjonen Nihon Hidankyo sammen med ofre for kjernefysiske prøvesprengninger i Stillehavet.

Vitnesbyrdet fra de overlevende er unike og har bidratt til å skape og befeste en utbredt motstand mot atomvåpen over hele kloden, ifølge Nobelkomiteen.

Foruten å ha gitt tusenvis av vitnesbyrd, har organisasjonen vedtatt resolusjoner og appeller, sendt årlige delegasjoner til FN og ulike fredskonferanser for å minne verden om nødvendigheten av kjernefysisk nedrustning.

Fredsprisvinneren hedres 9.–11. desember i Oslo.

– Atomvåpen bør absolutt avskaffes, fastslår Mimaki og kritiserer ideen om at atomvåpen fører til fred.

Igjen trues det med bruk av atomvåpen, og supermaktene ruster opp, ifølge Nobelkomiteens leder.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener tildelingen er en påminnelse om hvorfor jobben for nedrustning må fortsette.

Flere nyheter: