Menu
Et dronebilde viser oversvømmelser som orkanen Milton forårsaket på sin vei tvers over Florida. Foto: Kairat Kassymbekov / AP / NTB

Storstilt ryddearbeid venter Florida etter orkanen Milton

I Florida har det omfattende ryddearbeidet begynt etter orkanen Milton, som har krevd minst 16 menneskeliv.

Av NTB | 11.10.2024 09:51:14

Ulykker og naturkatastrofer: Stormen er fredag på vei ut over Atlanteren.

Milton tok ikke med seg den katastrofale styrtflommen som var fryktet, men den kom kun to uker etter orkanen Helene, og ryddearbeidet ventes å kunne ta både uker og måneder.

– Det åpner øynene dine for hva moder jord kan gjøre, sier Chase Pierce fra St. Petersburg til Reuters.

Miltons herjinger ventes å kunne koste forsikringsselskapene opp til 100 milliarder dollar, ifølge analytikere. Det tilsvarer 1083 milliarder kroner. Oljefondet er til sammenligning verdt drøyt 19.000 milliarder kroner.

Minst seks personer er bekreftet omkommet i fylket St. Lucie på Atlanterhavskysten, som ble rammet av tornadoer i forbindelse med orkanen, melder NBC News. I St. Petersburg på kysten mot Mexicogolfen mistet to personer livet i uværet, opplyser politiet.

Nord for St. Petersburg døde en person da et tre veltet over en bil, mens sheriffen i Volusia fylke nordøst for Orlando melder om tre dødsfall.

I Mexicogolfen rakk en mann å varsle kystvakten før båten hans ble tatt av orkanen. Da mannen ble funnet nesten 50 kilometer utenfor kysten, klamret han seg til en fryseboks, mens båten var forsvunnet.

I tillegg til å ha krevd flere liv, har Milton også ført til materielle skader, blant annet på stadionet til baseballklubben Tampa Bay Rays.

Stormen kunne vært verre, sier Florida-guvernør Ron DeSantis.

– Milton var betydelig i styrke, men heldigvis var det ikke det verst tenkelige scenarioet, sa han på en pressekonferanse torsdag morgen.

Han sa da at det foreløpig ikke så ut til at Milton ville forårsake like store skader som Helene, som i tillegg rammet flere andre delstater da den slo inn over sørkysten.

Med Miltons landgang er 2024 sjette gang i historien at det er registrert tre orkaner som har nådd land i Florida samme år. I 2004 var det nær ved å bli fire, men Ivan kom i land rett over grensen til nabodelstaten Alabama.

– Den føderale regjeringen har ikke gjort hva man skal gjøre, særlig når det gjelder North Carolina, sa Trump torsdag.

Harris anklager Trump for å lyve om myndighetenes respons.

– De to siste ukene, siden orkanen Helene og nå like etter Milton, har vi dessverre sett at folk spiller politiske spill, sa Harris.

Politikere i begge partier har i bakhodet hvordan daværende president George W. Bush mistet oppslutning etter at orkanen Katrina raserte New Orleans i 2005. Krisehåndteringen fikk hard kritikk, og Bush fikk ikke tilbake den samme støtten i folket som før.

Biden-administrasjonen har bedt Kongressen om flere penger til det føderale krisehåndteringsbyrået Fema.

Minst 16 personer har mistet livet som følge av Milton, opplyser delstatsmyndigheter i Florida til CBS News.

Etter å ha vært en kategori 5-orkan, ble Milton nedjustert til kategori 3 før den nådde kysten sør for storbyen Tampa natt til torsdag norsk tid.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump kritiserer Biden-administrasjonens håndtering av orkanen.

(©NTB)

Flere nyheter: