Menu
Mange av redskapene som brukes av fiskere i dag, er ikke nedbrytbare. Nå jobber fiskere og forskere for å erstatte dette med nye redskaper som reduserer forsøplingen av havet. Foto: Heiko Junge / NTB

Fiskere og forskere jobber for mindre forsøpling av havet

Med prosjektet Dsolve samarbeider fiskeorganisasjoner og forskere om å utvikle nedbrytbare fiskeredskaper og dermed redusere spøkelsesfiske og marin forsøpling.

Av NTB | 11.10.2024 08:01:27

Natur og miljø: – Målet er å utvikle nye materialer, basert på biologisk nedbrytbare råvarer, som skal begrense tiden det tar å bryte ned redskaper som går tapt. Forhåpentligvis fra hundrevis av år til kanskje mindre enn ti år, sier professor Roger B. Larsen ved Universitetet i Tromsø.

Han leder arbeidet i Dsolve. Med seg i prosjektet har han Fiskeridirektoratet, SINTEF Ocean, Norges Fiskarlag og Norsus AS.

Maritim forsøpling er menneskeskapt avfall som ikke forsvinner, men blir værende i store mengder i havet. Spøkelsesfiske er når fiskeredskaper blir stående på havbunnen, bidrar til forsøpling og resulterer i skjult dødelighet av fisk og skalldyr fordi redskapene «fortsetter å fiske».

Fiskeridirektoratet har ryddet havbunnen i over 40 år. Før var det stort sett spøkelsesfiske de jobbet mot, mens de siste ti årene har marin forsøpling også blitt en stadig viktigere del av arbeidet.

(©NTB)

Flere nyheter: