Menu
KS-leder Gunn Marit Helgesen mener regjeringen må gi kommunene «nødhjelp». Foto: Heiko Junge / NTB

KS før krisemøtet i dag: – Kommunene må få «nødhjelp»

KS har klare forventninger til møtet med kommunalministeren i ettermiddag: Den økonomiske krisen i kommunene må løses både på kort og lang sikt.

Av NTB | 11.10.2024 06:21:14

Politikk: Ifølge KS er det krise i Kommune-Norge. Ordførere fortviler over krevende økonomi og planlegger store kutt.

I ettermiddag er kommuneorganisasjonen kalt inn til et krisemøte med kommunalminister Erling Sande (Sp) for å diskutere den økonomiske situasjonen.

– Kommunene må få «nødhjelp», og vi må diskutere de fundamentale utfordringene. Presset på tjenestene må løses med langsiktige tiltak, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen til NTB før møtet.

Hun sier KS er glad for invitasjonen fra Sande. Men:

– Vi har et inntrykk av at regjeringen begynner å forstå alvoret. Det er bra med forståelse, men det må ende i konkrete tiltak.

– Regjeringen har omtalt budsjettet som en historisk satsing, men realiteten er at pengene langt fra vil strekke til, sier hun.

Helgesen viser til at kommunene allerede har brukt 10 milliarder kroner mer enn de har i år, ut over fallende skatteinntekter og økte rentekostnader.

Regjeringen har allerede signalisert at det kommer mer penger i nysalderingen av årets budsjett i desember, men har ikke sagt hvor mye det blir snakk om.

Det skaper usikkerhet, påpeker finansbyrådene i Oslo, Bergen og Trondheim, Hallstein Bjercke (V), Jacob Mæhle (H) og Kjetil Reinskou (H) i en felles uttalelse. Når kommunene ikke vet hvor mye penger de har å rutte med, er det vanskelig for dem å planlegge, mener de.

Oslo, Bærum og Asker er blant kommunene som taper mest på denne omfordelingen. «Historisk» sier Oslos byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) om krisemøtet fredag.

– Jeg kan ikke huske at en regjering allerede dagen etter at de la fram et budsjett, innser at det er så dårlig at de inviterer til krisemøte med seg selv og kommunene, sier han til NTB.

Lae Solberg sier det for Oslos del er viktig å få beholde mer av egne skatteinntekter.

– Nå mister vi ytterligere 600 millioner i tillegg til de 8 milliardene vi allerede gir fra oss. Det har vi sagt tydelig ifra om.

– Den dramatiske situasjonen altfor mange kommuner nå står i, med omfattende nedskjæringer, må statsråden ta innover seg, sier hun.

Hun ber om en lengre overgangsordning for «taper»-kommunene. Det samme ønsker Asker-ordfører Lene Conradi (H).

– Jeg mener fortsatt at en regjering og et stortingsflertall som freder en dysfunksjonell kommune- og fylkesstruktur, burde løftet inntektssvake kommuner med friske midler uten å ramme noen få så brutalt som vi ser resultatet av i dag, sier hun.

– Det skyldes blant annet økte kostnader og at skatteinngangen ligger an til å bli lavere i 2024 enn vi trodde da året startet. Mange kommuner sliter med økonomien og må gjøre tøffe prioriteringer fremover. Det forstår jeg er vanskelig, skriver Sande til NTB.

Kommunalministeren sier han er opptatt av å lytte til kommunene, og at regjeringen arbeider videre med utfordringen i kommuneøkonomien.

– Som varslet vil jeg også komme tilbake til Stortinget med forslag om økt bevilgning til kommunesektoren for 2024, sier han.

I neste års budsjett øker regjeringen overføringene til kommunene med 6,8 milliarder kroner. Det er langt fra nok, slår Helgesen fast.

Regjeringen har også innført et nytt inntektssystem for kommunene, hvor de tar fra de rikeste og gir til de fattigste.

Bærums-ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) har tidligere uttalt seg svært kritisk om regjeringens nye inntektssystem. Hun mener møtet med Sande er viktig.

Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) forstår at den økonomiske situasjonen er krevende for mange kommuner og fylkeskommuner.

(©NTB)

Flere nyheter: