LIVESENTER
Menu
Sørkoreanske Han Kang er årets vinner av Nobelprisen i litteratur. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Han Kang første sørkoreanske vinner av Nobels litteraturpris

Sørkoreanske Han Kang er tildelt årets nobelpris i litteratur for sin «intenst poetiske prosa». Hun er den første sørkoreaneren som får den prestisjetunge prisen.

Av NTB | 10.10.2024 14:31:29

Kultur og underholdning: I Nobelinstituttets begrunnelse heter det at 53 år gamle Han tildeles prisen for sin «intenst poetiske prosa som konfronterer historiske traumer og blottlegger menneskers sårbarhet».

Han Kang er den første sørkoreanske forfatteren som vinner Nobelprisen i litteratur, og den andre sørkoreaneren som vinner en nobelpris etter landets avdøde tidligere president Kim Dae-jung, som vant fredsprisen i 2000.

Mats Malm, sekretær i Svenska Akademien, fortalte fra podiet at han hadde snakket med Han – ettersom hun befinner seg i Seoul – på telefon. Malm kunne fortelle at hun ble veldig overrasket over å vinne den gjeve prisen.

53-åringen var den første koreanske forfatteren som ble tildelt Booker-prisen. Da hun vant prisen, sa Han at det å skrive romaner «er en måte å stille spørsmål på».

– Jeg prøver bare å fullføre spørsmålene gjennom skriveprosessen, og jeg prøver å holde meg innenfor spørsmålenes natur, som noen ganger er smertefulle, noen ganger krevende, sa hun.

Med «Vegetarianeren» sa forfatteren at hun «ønsket å stille spørsmål ved det å være menneske», og at hun ønsket å beskrive en kvinne som desperat ikke ønsker å tilhøre menneskeheten lenger.

Han var finalist til Booker-prisen i 2018 med boken «Levende og døde». Olsson, Nobelkomiteens leder, omtaler boken som et verk av vitnelitteratur. Den er basert på de virkelige drapene av prodemokratiske demonstranter i Hans hjemby Gwangju i 1980.

Boka hennes «Hvit» fra 2018 var på kortlisten til den internasjonale Booker-prisen i 2018.

Med den prestisjetunge tittelen som nobelprisvinner belønnes forfatteren nå også med 11 millioner svenske kroner. Selve prisen får Han overrakt av svenske kong Carl Gustaf under en seremoni i Stockholm 10. desember.

Hun debuterte som forfatter i 1993 da fem av diktene hennes, deriblant «Vinter i Seoul», ble publisert i vinterutgaven et sørkoreansk tidsskrift. Siden har hun utgitt en rekke bøker – både romaner, noveller, essays og poesi.

Fire av verkene er utgitt på norsk – «Levende og døde», «Vegetarianeren», «Hvit» og «Dette er ikke farvel».

Anna-Karin Palm, som har vært med i Nobels litteraturkomité, sier Han skriver «intenst lyrisk prosa som både er øm og brutal, og noen ganger også litt surrealistisk».

I tillegg til å være forfatter, er Han også musiker og interessert i billedkunst, noe som ofte gjenspeiles i bøkene hennes. I tillegg til internasjonal anerkjennelse, har Han også vunnet en rekke priser i hjemlandet Sør-Korea.

Han Kang er best kjent for boka «Vegetarianeren» fra 2016, som hun vant den anerkjente Man Booker-prisen for samme år. Boka handler om en kvinnes psykiske lidelser, hennes valg om å slutte å spise kjøtt og omsorgssvikten hun opplever fra sin familie.

Han er født i Gwangju i Sør-Korea i 1970 og oppvokst i hovedstaden Seoul, der familien hennes flyttet da hun var ti år gammel. Han studerte koreansk litteratur ved Yonsei Univserity og underviser i skrivekunst ved Seoul Institute of the Arts.

Flere nyheter: