Menu
Den nye lederen for Nobelkomiteen Jørgen Watne Frydnes på møterommet i Nobelinstituttet. Kristin Clemet og Asle Toje i bakgrunnen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Nobelkomiteens leder spent før debuten: – Vi har en god beslutning

Tidenes yngste leder av Nobelkomiteen ser fram til å kunngjøre hvem som får fredsprisen. Han mener det er viktig å fokusere på fred i en konfliktfylt tid.

Av NTB | 10.10.2024 14:02:34

Vær: – Det er viktig å minne oss selv på at når ting virker vanskelig, så er det mange mennesker rundtom i verden som bretter opp ermene og gjør en ekstra innsats, sier Nobelkomiteens nye leder Jørgen Watne Frydnes dagen før den store nyheten bekjentgjøres.

– Du må kanskje bare lete ekstra nøye, sier han om prosessen med å finne fram til en vinner i urolige tider som nå.

Med flere pågående konflikter og kriser i verden, som krig i Midtøsten, Ukraina og Sudan, klimaendringenes påvirkning på naturkatastrofer, tørke og sult flere steder, skal årets fredspris deles ut med et mørkt bakteppe.

– Det mest utfordrende har vært det alle Nobelkomiteer til alle tider står overfor: Hvilken person, institusjon eller organisasjon som er mest relevant for dette året og har vist den største nytten for menneskeheten. Det å velge mellom mange og bli enige er et stort ansvar og en stor utfordring, men kjernen i det vi driver med, sier Frydnes.

Han ble med sine 39 år den yngste lederen av komiteen noensinne. Han har vært medlem av Nobelkomiteen siden 2021.

– Å være leder er et krevende arbeid, men veldig inspirerende, sier Frydnes om den nye rollen, men understreker at arbeidet gjøres i samarbeid mellom de fem medlemmene i komiteen.

– Helt klart, vi mener at det kanskje da er enda viktigere å fokusere på at det alltid finnes enten mennesker, institusjoner eller organisasjoner som jobber for at verden skal bli et mer fredelig samfunn. Det er viktig å løfte fram, sier Frydnes.

Til tross for det dystre verdensbildet, er Frydnes klar på at Nobelkomiteen likevel skal dele ut en pris i år.

Det har skjedd at fredsprisen ikke er blitt delt ut fordi Nobelkomiteen ikke har funnet en verdig vinner blant de nominerte. Sist det skjedde var i 1972.

– Den diskusjonen er en innbakt del hvert eneste år, men jeg kan si ganske tydelig at vi har hatt en rekke veldig gode nominerte kandidater i år. Så det var ikke vanskelig å velge at prisen skulle deles ut, sier Frydnes.

Det er 286 nominerte til årets pris – 197 individer og 89 organisasjoner – men Nobelkomiteen holder nominasjonslisten hemmelig i 50 år. De som står bak nominasjonene, står derimot fritt til å røpe hvem de har nominert.

– Det er mange ulike veier til fred. Det er jo helt naturlig at det blir uenighet om hva som fører til fred, og mange tar utgangspunkt i det de selv mener er den beste veien. Vi står støtt i beslutningen vår, sier Frydnes.

Hvem som mottar årets fredspris, blir kjent klokken 11 fredag formiddag. Da skal Frydnes legge fram kunngjøringen for første gang i sin tid som leder.

– Selvfølgelig er jeg spent, men jeg ser veldig fram til dette. Vi har en god beslutning og et viktig budskap å komme med, avslutter den ferske komitélederen.

Frydnes ble tidligere i år kunngjort som den nye lederen av Nobelkomiteen etter at Berit Reiss-Andersen gikk av.

– Fredsprisen er i tillegg til å hedre dem som mottar den, også en lyskaster på en tematikk. Det gjelder også i år. Den effekten den kan ha for den som mottar prisen og det de jobber med er en viktig del av fredsprisen, sier Frydnes om hvilken signaleffekt han håper fredsprisen vil få i år.

(©NTB)

Flere nyheter: