LIVESENTER
Menu
Sivilombud Hanne Harlem har levert en omfattende rapport om kritiske forhold i Trondheim fengsel. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sivilombudet om Trondheim fengsel: Slitt og uhygieniske forhold

Ni år etter første befaring i Trondheim fengsel slår Sivilombudet fast at enkelte avdelinger fortsatt er nedslitte og uhygieniske.

Av NTB | 10.10.2024 14:31:20

Kriminalitet og rettsvesen: Uten tilgang på toalett må innelåste fanger tisse i vasken, som også brukes til tannpuss og drikkevann, skriver Sivilombudet i rapporten etter et besøk i Trondheim fengsel- og forvaringsanstalts hovedavdeling Nermarka i mars.

Rapporten er omfattende og ramser opp hele 33 anbefalinger om utbedringer som bør gjennomføres i fengselet. Innsatte som mobbes og føler seg utrygge, manglende kompetanse hos ansatte, fanger som ikke hadde aktivitetstilbud og kritikkverdig håndtering av innsatte i selvmordsfare er blant temaene som tas opp.

– Fengselet bør umiddelbart sikre at alle innsatte kan gå på toalettet når det er nødvendig, og at det kan skje på en hygienisk og anstendig måtes, står det i rapporten

Sivilombudet slår fast at muligheten til å ivareta hygiene er viktig for å sikre verdige soningsforhold og viser til dette beskrevet i de såkalte Nelson Mandela-reglene og også er understreket av Europarådets torturkomité (CPT).

I anbefalingen skriver Sivilombudet at slike innsatte i større grad må møtes med økt menneskelig kontakt, omsorg og aktivisering.

– Gjennomgangen viste også at 15 av de 20 vedtakene om sikkerhetscelle i 2023 ble utløst av selvmordsforsøk, selvskading eller uttrykte ønsker om å ta sitt eget liv. Det er i seg selv svært bekymringsfullt at sikkerhetscelle brukes som tiltak for å forebygge selvmord, står det i rapporten.

Fengselsleder Egil Gabrielsen ønsket ikke å kommentere kritikken overfor NTB torsdag. Han ønsker å sette seg inn i Sivilombudsmannens rapport og kommentere saken fredag morgen.

Fanger må sitte innelåst på cellene uten tilgang på baderom i opptil 15 timer i helgene og nesten 11 timer på hverdagene. Må de på toalettet, må det varsles, og deretter må man vente på at noen låser opp

Fengselets praksis med å sette innsatte i sikkerhetscelle når det ble vurdert til at de sto i fare for selskading eller risiko for selvmord, blir også tydelig kritisert.

(©NTB)

Flere nyheter: