Menu
En soldat i motstandsbevegelsen Karen National Union inspiserer skadene på et hus tilhørende juntaen. Foto: Metro / AP / NTB

FN sier verden gjør for lite for å få slutt på krigen i Myanmar

Forsøk fra verdenssamfunnet på å få slutt på borgerkrigen i Myanmar har «åpenbart ikke fungert», ifølge FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i landet.

Av NTB | 10.10.2024 11:01:17

Politikk: Tom Andrews sier situasjonen i Myanmar har gått fra «vondt til verre til forferdelig», og at mer enn tre millioner mennesker er fordrevet som følge av kamper i landet på like mange år.

Konflikten har blitt debattert under Asean-toppmøtet denne uka, der sørøstasiatiske ledere la press på juntaen og motstandsgrupper for å få slutt på blodsutgytelsen.

Siden hæren i Myanmar tok makten i et kupp i februar 2021, har juntaen arrestert mer enn 20.000 mennesker i et forsøk på å tie all motstand. De har også bombet områder kontrollert av opposisjonelle, ifølge Andrews, et tidligere medlem av den amerikanske Kongressen.

Under et besøk til Australia sa Andrews at regimet hadde mistet titusenvis av soldater i kamp og hadde vendt seg til vernepliktige for å gjenoppbygge styrkene sine.

– Juntaen har svart på tapene ved å trappe opp angrepene på sivile mål, sa han og anslo at 5600 sivile er drept av landets juntastyrker.

– Det er viktig med internasjonal handling, sa han og oppfordret land i regionen til å sulte regimet for «penger, våpen og legitimitet».

– Jeg er bekymret for at den stadig verre krisen i Myanmar har blitt usynlig for store deler av verden.

FN-eksperten oppfordret Australia og likesinnede nasjoner til å hjelpe til med å straffeforfølge Myanmars ledere for folkemord og støtte tiltak for å bringe krigsforbrytelser fram for Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Andrews mener Myanmar bør straffeforfølges for flere tiår med forfølgelse av den muslimske minoriteten rohingya-folket, som har blitt drept, bortført og tvunget til å flykte til nabolandet Bangladesh.

I Bangladesh bor det rundt én million rohingya-flyktninger, hvorav de fleste flyktet fra et angrep i 2017.

Til tross for disse angrepene, har ikke juntaen klart å få bukt med væpnende offensiver fra etniske grupper og sivile militser i flere av landets stater. Hæren har mistet kontrollen over enkelte områder og høstet omfattende internasjonal fordømmelse.

– Den internasjonale responsen på denne krisen fungerer tydeligvis ikke, sa Andrews og tok til orde for et krisetoppmøte.

(©NTB)

Flere nyheter: