LIVESENTER
Menu
Pål Golberg på pressetreff med menn elite langrenn i Holmenkollen tirsdag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB.

Verdensmesteren spår i krystallkula – vil få fram duellene igjen

Pål Golberg (34) er opptatt av få fram de gode, gamle duellene i internasjonal herrelangrenn.

Av NTB | 10.10.2024 08:01:43

Sport: Golberg møtte pressen i Oslo tirsdag i forbindelse med en treningssamling denne uken.

Den norske langrennsløperen sier at dueller pirrer interessen. Etter at russerne forsvant ut av bildet, har det i de siste årene vært slik at de norske løperne har konkurrert mest mot seg selv.

– Vi dominerer internasjonal herrelangrenn, og det som selger best, er dueller. Vi trenger å få opp den internasjonale konkurransen for å få de duellene tilbake. Det er ikke gjort i en håndvending. Det er et veldig generasjonsskifte i internasjonal langrenn for tiden, men selv om vi i Norge har bra tilvekst, er det ikke gitt at bildet er det samme om tre-fire år, sier Pål Golberg til NTB.

34-åringen fra Gol er opptatt av det internasjonale snittet i idretten sin, men tror ikke at det finnes noen «quickfix» på problemet med norsk dominans.

– I Norge er langrenn på alle flater, men interessen i Norge er én ting. Alle nasjoner har muligheten til å få vite hva vi gjør, men kultur er ofte det vanskeligste å formidle. Det er veldig få spørsmål om hva vi gjør, men den muligheten er åpen for alle nasjoner, sier Golberg.

– Ja. Det synes jeg vel egentlig. Dette er først og fremst ansvaret til det internasjonale skiforbundet. Om de mener at en omfordeling av midlene de disponerer, er riktig, så bør vi være de første til å godta det. Det er ingenting som tyder på at russerne vil være tilbake med det første, og jeg tror ikke at løsningen først og fremst ligger på det økonomiske plan på kort sikt. Trening og kultur er nok mye viktigere, og da må vi nok stå i det her i noen år til.

Golberg minner også om at gjennomsnittsalderen på herrelandslaget i norsk langrenn var på 31,5 år sist sesong.

– I år er vi yngre med Sjur (Røthe) ut og Iver (Tildheim Andersen) og Ansgar (Evensen) inn. Vi er flere som i løpet av noen år ikke går mer, og det er kanskje utlendingene glade for.

– Det er helt vanlig at samarbeidspartnere kommer og går, og det er litt tilfeldig at det er to samtidig. Sparebank1 har vært med oss lenge, og kjernen i det sponsoratet ligger i Trondheim og de har et VM på hjemmebane. Det er naturlig at de ser i en annen retning, og Equinor har valgt å snu sitt fokus.

Pål Golberg mener det gir nye perspektiver.

– Det gir oss muligheter til å få inn nye. Jeg opplever at det er godt driv i markedsavdelingen i Norges Skiforbund, og at det ble en ny partner i dag, er et godt eksempel på det. Triangelet med forbund, utøver og sponsor fungerer. Jeg føler at de gjør mye riktig, og at vi beveger oss i samme retning. Dette er ting utenom vår påvirkningskraft som har mye å si for det vi holder på med.

– Gjør skiforbundet i Norge nok for å bøte på utviklingen?

Som tillitsmann for løperne må også Golberg være tett på sponsorene. Etter VM-sesong forsvinner to av tungvekterne på sponsorsiden ut av bildet. Det har vært høstens snakkis i norsk langrenn ved siden av comebacket til Therese Johaug.

(©NTB)