Menu
En skolebuss kjører forbi vindmøller i Paxton i den amerikanske delstaten Illinois. Målet fra klimatoppmøtet om å tredoble produksjonen av fornybar energi innen 2030 er innen rekkevidde, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA). Foto: Joshua A. Bickel / AP / NTB

IEA: 2030-mål om fornybar energi er innen rekkevidde

Målet som ble satt på klimatoppmøtet i fjor om å tredoble produksjonen av fornybar energi innen 2030, er innen rekkevidde, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

Av NTB | 09.10.2024 15:51:21

Vær: Kapasiteten innen fornybar energi ventes å øke med 270 prosent innen 2030 og dekke nesten halvparten av verdens behov for elektrisitet, heter det i en rapport fra IEA onsdag.

Flere lands klima- og energisikkerhetspolitikk har ført til at prisene for fornybare energikilder har utkonkurrert fossile energikilder. Dette har ført til økt etterspørsel fra både privat sektor og husholdningene, samtidig som næringspolitikk har ført til bygging av flere solcellepaneler og vindturbiner.

IEA peker på utviklingen i særlig Kina som avgjørende for veksten. Innen 2030 venter byrået at 60 prosent av fornybarveksten vil skje i Kina, mens den største veksten blant de store økonomiene er i India.

Byrået anslår at det også vil være en stor økning i vindkraften. Utviklingen ventes å doble i hastighet mellom 2024 og 2030, sammenlignet med perioden fra 2017 til 2023.

– Fornybare energikilder utvikler seg raskere enn det nasjonale regjeringer kan sette mål for, sier IEA-sjef Fatih Birol.

– Dette drives ikke bare fram av innsatsen for å kutte utslipp eller styrke energisikkerheten, det er i stadig større grad fordi fornybar energi i dag er den billigste muligheten for nye kraftverk i nesten alle land rundt om i verden, sier han videre.

Ifølge IEA kan målet fra klimatoppmøtet i Dubai nås om det internasjonale samfunnet jobber for å senke de høye finansieringskostnadene for nye prosjekter i utviklingsland.

Dette er nå en bremsekloss i regioner med stort potensial, blant dem Afrika og Sørøst-Asia, ifølge byrået.

(©NTB)

Flere nyheter: