Menu
Politiet står vakt utenfor Israels ambassade i Oslo. PST hever terrortrusselnivået i Norge fra «Moderat» til «Høy». Flere negative forhold har forsterket terrortrusselen, blant annet knyttet til den pågående eskaleringen av konflikten i Midtøsten. I Norge er det først og fremst trusselen mot jødiske og israelske mål som er ytterligere skjerpet. Foto: Javad Parsa / NTB

Høyt trusselnivå mot jødiske mål – politiet bevæpnes

Trusselen mot jødiske og israelske mål i Norge er ytterligere skjerpet. Derfor hever PST terrortrusselnivået fra moderat til høyt, og politiet bevæpnes.

Av NTB | 08.10.2024 16:11:22

Kriminalitet og rettsvesen: – Det er flere negative forhold som har forsterket terrortrusselen, blant annet knyttet til den pågående eskaleringen av konflikten i Midtøsten. I Norge er det først og fremst trusselen mot jødiske og israelske mål som er ytterligere skjerpet, sier seniorrådgiver Eirik Veum i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Han sier at PST ikke vil si noe konkret om hva dette innebærer.

– PST har foreløpig ikke informasjon om at det foreligger konkrete planer om å utføre terrorhandlinger mot mål i Norge, men vi jobber fortløpende med å avklare trusler og usikkerhetsfaktorer, sier han videre.

Under minnemarkeringen var det strengt vakthold og væpnet politi ved synagogen, som ligger ved Sankthanshaugen i Oslo. Det var varslet palestinske demonstrasjoner utenfor Stortinget knyttet til ettårsdagen, men det gikk rolig for seg.

I Bergen sentrum brente propalestinske demonstranter et israelsk flagg. Store politimannskaper var til stede, blant annet med hunder og skjold, og de fikk også hjelp fra en egen helikopterpatrulje fra Oslo, men bare én person skal ha blitt innbrakt.

Etter tirsdagens kunngjøring om økt trusselnivå mot jødiske mål uttrykker Joav Melchior i Det Mosaiske Trossamfunn sin bekymring.

– Det er godt at politiet og PST følger opp. Vi har sagt tydelig at det har blitt mye vanskeligere å være norsk jøde i Norge det siste året, sier han til NRK.

− PST beskriver en alvorlig og spent situasjon i Midtøsten. Økt sannsynlighet for forsøk på terror i Norge er en situasjon politiet tar på største alvor, og vi har en rekke tiltak for å trygge befolkningen og sikre en best mulig beredskap, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding fra politiet.

Bjørnland sier at politiet over tid har hatt flere synlige og ikke-synlige tiltak rettet mot å beskytte jødiske og israelske interesser i Norge. Nå skal disse tiltakene økes i styrke.

− Når terrortrusselnivået øker, forsterkes og målrettes politiets innsats i tråd med det oppdaterte trusselbildet. Dette er forebyggende og trygghetsskapende tiltak som bidrar til å styrke beredskapen gjennom å sikre økt innsatsevne og respons fra politiet over hele landet, sier Bjørnland.

− Situasjonen kan endre seg på kort tid, og politiet foretar løpende vurderinger for å tilpasse seg endringer i trusselbildet. I tiden fremover vil vi ha økt oppmerksomhet rettet mot at statlige aktører kan bruke kriminelle nettverk for å utføre terrorhandlinger, og hvilke konsekvenser dette får for politiets innsats mot disse miljøene, avslutter Bjørnland.

Natt til mandag gikk en sprengladning av i en trappeoppgang 500 meter fra den israelske ambassaden i København.

I Sverige er to tenåringer anklaget for å ha kastet håndgranater opp på en balkong i nærheten av den israelske ambassaden i Stockholm. Det skjedde i forrige uke. De to er siktet for terror.

Mandag markerte synagogen og det jødiske miljøet i Oslo ettårsdagen for Hamas-angrepet mot Israel. Angrepet resulterte i krigen på Gaza, som fremdeles pågår for fullt. Ledelsen i den jødiske menigheten sa under markeringen at antisemittismen aldri har vært verre siden andre verdenskrig, verken i Norge eller i verden.

Terrortrusselnivået «høy» er nivå 4 på en skala fra 1 til 5. Det har blant annet ført til at det er innført nasjonal bevæpning av politiet.

Tiltakene som nevnes, er økt tilstedeværelse og patruljering på utsatte steder, kontrollaktivitet på grensen og opp mot konkrete miljøer, samt beskyttelse av arrangementer og folkeansamlinger.

I mars fortalte den danske etterretningstjenesten (PET) om økt terrortrussel mot Danmark. Etter flere gjengrelaterte angrep har danskene skjerpet grenseovergangene til både Sverige og Tyskland.

Flere nyheter: