Menu
Den britiske regjeringen understreket mandag at suvereniteten til Falklandsøyene og Gibraltar ikke er noe forhandlingstema. Her kors til minne om argentinerne som falt under trefningene i 1982 mellom Argentina og Storbritannia på Falklandsøyene. Foto: Traighana Smith / AP / NTB

Storbritannia: Falklandsøyene og Gibraltar skal forbli britisk

Den britiske regjeringen understreket mandag at suvereniteten til Falklandsøyene og Gibraltar ikke er noe forhandlingstema.

Av NTB | 07.10.2024 16:31:19

Politikk: Spørsmålet ble brakt på bane etter at regjeringen sa at den ville returnere en avsidesliggende øygruppe til Mauritius.

Storbritannia kunngjorde torsdag at de ville levere tilbake Chagosøyene i Indiahavet til den tidligere kolonien Mauritius, men at de vil opprettholde en sentral militærbase der.

Den argentinske utenriksministeren Diana Mondino reagerte blant annet med å si at Argentina ville gjenvinne full suverenitet over Falklandsøyene, det omstridte britiske oversjøiske territoriet i Sør-Atlanterhavet.

På spørsmål om Mondinos kommentarer, sa statsminister Keir Starmers talsmann til journalister at tilbakekomsten av Chagos ikke ville ha noen betydning for andre oversjøiske territorier.

– Britisk suverenitet til Falklandsøyene eller Gibraltar ligger ikke på forhandlingsbordet, la han til.

Argentina gjorde krav på Falklandsøyene i 1982, noe som utløste den ti uker lange Falklandskrigen med Storbritannia. Krigen kostet 649 argentinske og 255 britiske soldater livet.

Britene etablerte sin første bosetting på Falklandsøyene i 1766. Britene kom for første gang til øyene allerede i 1690.

(©NTB)

Flere nyheter: