Menu
Sveriges forsvarsminister Pål Jonson og utenriksminister Maria Malmer Stenergard på mandagens pressekonferanse der de la fram regjeringens forslag til Sveriges bidrag til Nato. Foto: Jakob Åkersten Brodén / TT / NTB

Sveriges bidrag til Nato: Bakkestyrker, sjøforsvar og jagerfly

Sveriges regjering vil bidra til Nato med 600 soldater, åtte jagerfly og flere marinefartøyer.

Av NTB | 07.10.2024 13:01:21

Politikk: – Dette er en historisk beslutning. Vi skal nå for første gang som alliert bidra med en væpnet styrke til Natos kollektive forsvar, sa utenriksminister Maria Malmer Stenergard (M) på en pressekonferanse i Stockholm mandag.

Sverige vil utplassere en styrke på 600 soldater i Latvia i begynnelsen av 2025. Styrken kommer til å bestå av yrkessoldater og offiserer – ikke vernepliktige.

Marinefartøyer skal bidra i Natos stående maritime styrker i opptil seks måneder neste år. Det handler i hovedsak om sjøovervåking og mineryddingsoppdrag i Nordsjøen og i Østersjøen.

I første omgang vil de også bidra med opp til åtte jagerfly, som også skal kunne operere fra allierte områder.

Ved en forverring i den sikkerhetspolitiske situasjonen skal man kunne forsterke styrkene raskt, kommer det fram av proposisjonen. Til sammen skal man kunne bidra med opptil 1200 soldater, seks marinefartøy og opp til 24 jagerfly i en slik situasjon.

Det betyr at regjeringen ikke trenger godkjenning fra Riksdagen til forsterkninger ved behov, så lenge det ikke overskrider dette taket.

– Det er for å kunne handle raskt og kraftfull ved en forverret sikkerhetssituasjon, sier forsvarsminister Pål Jonson.

(©NTB)

Flere nyheter: