Menu
Venstres Sveinung Rotevatn mener dagens regjering er norgeshistoriens verste på klima. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Regjeringen får klimaslakt: – Svakeste på flere år

Norge er ikke i rute til å nå egne klimamål om å kutte 55 prosent av egne utslipp innen 2030. Miljøorganisasjoner og partier raser mot klimadelen i budsjettet.

Av NTB | 07.10.2024 12:31:46

Vær: Foreløpig ligger vi bare an til å nå 26,4 prosent. Det kommer fram av statsbudsjettet, skriver VG.

– Denne regjeringen er nok norgeshistoriens verste på klima, sier Sveinung Rotevatn (V) og peker på at Norge etter dagens plan vil nå 2030-målet ti år for sent.

Ifølge avisen ligger regjeringen også dårligere an til å nå 2030-målet sammenlignet med i fjor. Da lå Norge an til å kutte 30,4 prosent innen 2030.

Norge ligger an til å nå målet vi har forpliktet oss til Parisavtalen om å kutte 55 prosent av utslippene i samarbeid med EU innen 2030. Det er Norges eget klimamål om å kutte 55 prosent av egne utslipp innen 2030, vi ikke er i rute, ifølge avisen.

Flere miljøorganisasjoner reagerer kraftig på regjeringens statsbudsjett, og Naturvernforbundet slutter seg til dem. De mener regjeringen overlater jobben med å løse natur- og klimakrisen til dem som kommer etter.

– I fjor gikk vi ut og kalte budsjettforslaget for tidenes verste, men dette er enda verre, sier Naturvernforbundet-leder Truls Gulowsen.

– Dette er et fullstendig uansvarlig budsjett med bare småpenger til miljø. Det er tydelig at Ap og Sp ikke har tatt alvoret i natur- og klimakrisen inn over seg, sier Gulowsen.

– Dette er en svart dag for klimaet. Regjeringens egne beregninger viser at Støre har gitt opp å nå klimamålene. Gapet mellom utslippskuttene Norge skal få til og det regjeringen faktisk leverer, øker år for år, sier MDG-lederen.

– Støre lovte at klima skulle være rammen rundt regjeringens politikk, og at utslippskuttene skulle skje uten kvotekjøp i utlandet. Men Støre har ingen planer om å få dette til, det kommer klart fram i regjeringens klimaplan.

– De kutter i flyavgiftene, setter ned bensinprisene, barberer pengene til kommunene for å gjennomføre klimatiltak, og kutter kraftig til skogvern, sier han.

– Den dagen klimabevegelsen sier at det var akkurat det vi hadde ventet, så gjør ikke vi jobben vår. Det er en del av vårt demokrati. De skal alltid kreve mer, og det er en del av jobben deres, sier Støre til NTB.

– Dette er det svakeste klimabudsjettet på flere år. Uten noen tydelige satsinger blir dette den endelige spikeren i kista for regjeringens eget klimamål, sier Zero-leder Stig Schjølset til NTB.

MDGs partileder Arild Hermstad kaller dette for en svart dag for klimaet.

Ifølge Hermstad er statsbudsjettet fullt av tiltak som øker utslippene i stedet for å kutte dem.

Nærmest samtlige miljøorganisasjoner, samt flere partier, har tordnet mot klimasatsingen i regjeringens budsjettforslag. Det tar Støre med stoisk ro.

(©NTB)

Flere nyheter: