Menu
I løpet av 33 år har det ikke vært så tørt i verdens elver som nå. Her fra elva nord i Italia. Foto: Luca Bruno / AP / NTB

FN-rapport: Verdens elver er rammet av den tørreste perioden på flere tiår

Elver ble rammet av alvorlig tørke og isbreer smeltet i en historisk hastighet i fjor. Det er konklusjonen i en ny FN-rapporten.

Av NTB | 07.10.2024 11:22:07

Økonomi og næringsliv: Tilgang til vann kom under press i mange deler av verden da elver opplevde det tørreste året på lenge i fjor.

I løpet av 33 år har det ikke vært så tørt i verdens elver som nå.

Dette er en av konklusjonene i en ny rapport fra Verdens meteorologiske organisasjon (WMO), som ble publisert mandag.

Rapporten handler om vannressurser. Det kan være drikkevann og vann til landbruk og natur.

Tørkeproblemene skyldes ikke minst menneskeskapte klimaendringer. De er en av grunnene til at 2023 var det varmeste året målt i moderne tid.

En annen grunn var tilbakekomsten av værfenomenet El Niño, som fører med seg varmere temperaturer.

– Som følge av stigende temperaturer har den hydrologiske syklusen akselerert. Det har også blitt mer uberegnelig og uforutsigbart, og vi møter økende problemer med enten for mye eller for lite vann.

– En varmere atmosfære holder på mer fuktighet, noe som øker muligheten for kraftig regn. Raskere fordamping og tørking av jord forverrer tørken, sier hun.

I 2023 ble det registrert mer tapt ismasse fra isbreer enn i de foregående fem tiårene, skriver WMO i rapporten.

– Smeltet is og isbreer er en trussel mot vannforsyningen på lang sikt for mange millioner mennesker. Vi handler likevel ikke så raskt som vi burde, sier Celeste Saulo.

Verdens meteorologiske organisasjon er en organisasjon under FN. WMO har blant annet som oppgave å sørge for at det utveksles kunnskap om værforhold.

Situasjonen er dårlig med tilgang på ferskvann, sier WMO, som understreker at over tre milliarder av verdens innbyggere mangler vann i minst én måned i året.

For et økende antall mennesker betyr varmen ekstremvær i form av langvarig tørke og voldsomme flom, skriver generalsekretær Celeste Saulo i WMO i en pressemelding mandag.

Tilgangen til vann påvirkes også på et annet punkt. Det handler om isbreer, som i sommerperioden blir drikkevann for mange.

(©NTB)

Flere nyheter: