Menu
Regjeringen sier ja til EUs karbontoll. Det betyr at det framover vil legges ekstra avgifter på import av varer som aluminium fra land der industrien ikke betaler CO2-avgifter for utslipp. Foto: AP / NTB

Regjeringen sier ja til EUs karbontoll

Regjeringen går inn for å innlemme EUs forordning om karbontoll (CBAM) i Norge. Det går fram av statsbudsjettet.

Av NTB | 07.10.2024 10:21:36

Politikk: Det er foreløpig for tidlig å si når en slik ordning kan iverksettes, skriver regjeringen i en pressemelding.

– Det gjenstår fortsatt en rekke avklaringer mellom EFTA-landene og EU, og det er derfor for tidlig å si når forordningen kan iverksettes, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Målet med CBAM er å unngå såkalt karbonlekkasje og bidra til å stimulere andre land til å redusere sine utslipp.

Det gjøres ved å legge en avgift på import av varer som stål, aluminium, kunstgjødsel og sement fra land der industrien ikke betaler CO2-avgifter for utslipp – og dermed kan produsere billigere. Avgiften skal hindre at varer herfra dumpes på det europeiske markedet og utkonkurrerer europeiske bedrifter.

CBAM er også en viktig stolpe i EUs store klimapakke «Klar for 55».

– Regjeringen har vurdert saken grundig og går inn for at CBAM-forordningen innføres i Norge som et frivillig samarbeid. Dette budskapet vil regjeringen nå ta med videre i den løpende dialogen med våre partnere i EØS-samarbeidet, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

De tre EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein jobber nå med å bli enige om nødvendige tilpasninger før et vedtak om å ta forordningen inn i EØS-avtalen kan gjøres.

I statsbudsjettet for neste år settes det av 50 millioner kroner til å bygge opp kapasitet i blant annet tollvesenet.

Et samlet nærings- og arbeidsliv har lenge presset på for å få regjeringen til å si ja til karbontollen, men til nå har Ap og Sp vært splittet i saken.

Flere nyheter: