Menu
Britenes statsminister Keir Starmer besøkte en fabrikk i Chester i England fredag og kunngjorde at Storbritannia skal bruke nær 22 milliarder pund på karbonfangst de neste 25 årene. Foto: Darren Staples / AP / NTB

Storbritannia skal bruke 22 milliarder pund på karbonfangst

Den britiske regjeringen vil bruke nær 22 milliarder pund på karbonfangst og -lagring de neste 25 årene.

Av NTB | 04.10.2024 16:21:46

Politikk: Pengene skal gå til tre karbonfangstprosjekter i Teesside og Merseyside nord i England.

Statsminister Keir Starmer mener denne uken har markert en milepæl for Storbritannia.

– Denne uken så vi slutten på kullkraften, som har bygget dette landet i mange år. Nå ser vi vår nye framtid i horisonten med karbonfangst og lagring – det største karbonprogrammet i denne nye industrien i hele verden, sa Starmer under et besøk i Chester, nær Liverpool.

Storbritannias siste kullkraftverk, ved Ratcliffe-on-Soar i England, stengte mandag dørene for godt. Dermed var det over for en 142 år lang tradisjon. Verdens første kullkraftverk åpnet i London i 1882.

Med milliardinvesteringen håper regjeringen å blåse liv i regionene som rammes av nedgangen i industrien.

– Avkarbonisering betyr ikke avindustrialisering, sa Starmer.

Planen er å skaffe ytterligere 8 milliarder pund fra private investorer. Etter planen skal Storbritannia være klare til å lagre CO2 fra 2028.

Den forrige regjeringen ville bruke 20 milliarder pund over 20 år på karbonfangst. Starmer hevder imidlertid at toryene ikke hadde satt av penger eller landet noen avtaler om dette.

(©NTB)

Flere nyheter: