Menu
FIS-president Johan Eliasch presenterte ny avtale. Foto: Lise Åserud / NTB

FIS inngår historisk klimaavtale – frykter for skisportens eksistens

Det internasjonale skiforbundet kaller klimaendringene en eksistensiell trussel for idretten. Nå går FIS i partnerskap med verdens meteorologiorganisasjon for å innhente mer kunnskap.

Av NTB | 03.10.2024 10:11:19

Vær: Ifølge skitoppene er det første gang FN-organet Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) inngår et samarbeid med et internasjonalt idrettsforbund.

Til grunn for avtalen som er inngått, ligger FIS-ledelsens frykt for at klimaendringene vil ta strupetak på tradisjonelle idretter som langrenn, alpint, kombinert og snowboard.

Tallene er allerede på vei god vei mot å bli dystre. Sist sesong arrangerte FIS 616 verdenscuprenn fordelt på alle de ulike grenene. 26 av dem ble avlyst som følge av værrelaterte årsaker.

– Klimakrisen er åpenbart langt større enn FIS – eller idretten, for den saks skyld. Den er et ekte veiskille for menneskeheten. Samtidig er det et faktum at klimaendringene ganske enkelt er en eksistensiell trussel mot ski og snowboard, sier president Johan Eliasch.

Samarbeidet med meteorologiorganisasjonen er et ledd i dette, påpeker Eliasch.

FIS opplyser at avtalen med WMO forplikter de to organisasjonene til å jobbe sammen for blant annet å synliggjøre konsekvensene den stadig økende globale oppvarmingen får for snøsikkerheten på viktige vintersportsdestinasjoner.

– Ødelagte vinterferier og avlyste idrettsarrangementer er – bokstavelig talt – bare toppen av isfjellet med hensyn til klimaendringene, sier WMOs generalsekretær Celeste Saulo.

Avtalen strekker seg i første omgang over fem år, med mulighet for automatisk fornyelse. Det vises til at avtalepartene hvert år skal definere en liste med tiltak som skal iverksettes.

Franske og østerrikske forskere utga i fjor en rapport som fokuserte på 2234 skisteder i 28 europeiske land. Konklusjonen var at risikoen for snømangel vil være svært høy for 53 prosent av disse dersom den globale oppvarmingen øker til to grader.

Ved en økning på fire grader stiger prosenttallet til 98.

FIS var har samtidig fått skarp kritikk for ikke å gjøre nok for å ta ned klimautslippene og bedre eget klimaregnskap. I februar i fjor sendte 143 alpinister, med Aleksander Aamodt Kilde i spissen, et brev til president Eliasch der de hevdet at det som gjøres, er «utilstrekkelig».

Det ble i den forbindelse lansert en rekke potensielle tiltak, som å tilpasse terminlisten slik at reisevirksomheten holdes på et minimum.

Det norske alpinlandslaget har også gjennom en av sine samarbeidspartnere utfordret FIS-ledelsen til å se på tiltak som vil redusere utslippene.

FIS-toppen hevder ledelsen i internasjonal skisport ikke ville gjøre jobben dersom de forfulgte det som beskrives som «ethvert spor som er forankret i vitenskap og objektiv analyse».

FIS viser til at flere studier de siste årene har slått alarm om konsekvensene klimaendringene kan få for utøvelse av vinteridrett.

(©NTB)

Flere nyheter: