Menu
Konteinere på havna i Philadelphia, der mange havnearbeidere er i streik. Foto: Matt Slocum / AP / NTB

Tusenvis av amerikanske havnearbeidere i streik – Biden på fagforeningens side

Rundt 45.000 havnearbeidere på USAs østkyst har lagt ned arbeidet. President Joe Biden krever at arbeidsgiverne kommer dem i møte.

Av NTB | 02.10.2024 14:01:19

Arbeidsliv: Streiken fra fagforeningen International Longshoremen’s Association (ILA) påvirker aktiviteten på 36 havner langs hele Østkysten og i Mexicogolfen.

Den kan koste den amerikanske økonomien flere milliarder dollar daglig ifølge Morgan Stanley. Nærmere 40 konteinerskip står allerede i kø ved de berørte havnene.

– Utenlandske rederier har hatt rekordoverskudd siden pandemien, da havnearbeiderne risikerte egen helse for å holde havnene åpne. Det er på tide at disse rederiene tilbyr en sterk og rettferdig tariffavtale som reflekterer det bidraget ILAs arbeidere gjør for dem, skrev Biden på X sent tirsdag.

Med startlønn på 20 dollar timen har allerede havnearbeiderne relativt god lønn i amerikansk målestokk. Etter seks år i jobben kan ILA-organiserte havnearbeidere tjene 39 dollar timen, og grunnlønn på over 81.000 dollar i året, skriver CBS.

Mange jobber dessuten mye overtid, og en rapport fra 2020 viste at om lag en tredel av havnearbeiderne i New York tjente 200.000 dollar eller mer i året. Samtidig tjener havnearbeiderne på vestkysten, som er organisert i en annen fagforening, betraktelig mer.

Samtidig som streiken kan påvirke økonomien, mener Morgan Stanley at økonomisk vekst og inflasjon kun blir påvirket hvis streiken varer lenge. Varehandelen har allerede satt i verk beredskapsplaner for å minimere innvirkningen streiken får på julehandelen, og landbruksdepartementet forventer ikke at matprisene blir påvirket med det første.

Det er første gang ILA legger ned arbeidet i stor skala siden 1977. Om lag halvparten av all import til og rundt 37 prosent av all eksport fra USA skjer gjennom skipsfart.

ILA gikk ut i streik natt til tirsdag, etter at forhandlingene med arbeidsgiverforeningen United States Maritime Alliance (USMX) om en ny seksårig tariffavtale gikk i stå. USMX tilbød havnearbeiderne 50 prosent lønnsøkning, men leder Harold Daggett ber om enda mer: 5 dollar (52 kroner) ekstra i timen hvert år avtalen varer, og garantier for stans i automatisering av havnedriften.

– Vi er klare for å kjempe så lenge som vi må, og stå i streik så lenge vi trenger, for å få lønningene og vernet mot automatisering som ILA-medlemmene fortjener, sier Daggett.

(©NTB)

Flere nyheter: