LIVESENTER
Menu
Politiet etterforsker flere eksplosjoner i nærheten av en israelske ambassaden i København onsdag. Foto: Emil Nicolai Helms / Ritzau Scanpix / NTB

Eksplosjoner nær Israels danske ambassade – tre pågrepet

Det har vært to eksplosjoner rett ved den israelske ambassaden i København. Ingen er skadet, men tre menn er pågrepet i saken.

Av NTB | 02.10.2024 13:31:15

Kriminalitet og rettsvesen: Eksplosjonene skjedde i krysset mellom Strandagervej og Lundevangsvej i den danske hovedstaden natt til onsdag.

– Vi er til stede her, og det vil vi være i mange timer framover, fortalte visepolitiinspektør Jakob Hansen på en orientering for pressen onsdag morgen.

– Vi ser naturligvis på den israelske ambassaden. Det er en vinkel som vi ser på. Men det er for tidlig å si om det er en sammenheng, sier Hansen.

Omfanget på eksplosjonene og eventuelle skader er ikke kjent, utover at Hansen opplyser at ingen personer er skadet.

– Vi har akkurat startet en bred etterforskning og har økt politiets tilstedeværelse i området, sier han.

Rett før klokka 13 onsdag opplyste politiet at tre menn er pågrepet i saken.

– To menn ble pågrepet på et tog på Københavns Hovedbanegård. Dessuten pågrep vi tidligere på dagen en mann et annet sted i København, opplyser politiet på X.

– Jeg trodde det var skjedd noe med toget, for det kom et ordentlig smell, sier han.

TV-kanalen melder at Forsvarets ammunisjonsryddetjeneste er ved den israelske ambassaden med en hvit lastebil med tilhenger. Tjenesten har blant annet som oppgave å fjerne udetonert ammunisjon med roboten Rullemarie, ifølge TV 2.

Den israelske ambassaden ligger i samme område som flere andre lands ambassader og konsulater. Den rumenske og den thailandske ambassaden ligger i samme nabolag, og den iranske og den tyrkiske ambassaden ligger heller ikke langt unna, melder Danmarks Radio.

Sveriges justisminister Gunnar Strömmer opplyser at landets regjering ser alvorlig på skyteepisoden og har etablert kontakt med den danske regjeringen.

Det har vært flere episoder ved Israels ambassade i Stockholm tidligere i år. I juni ble en 15 år gammel gutt dømt for grov ulovlig våpenbesittelse, etter at han ble pågrepet med et skarpladd våpen i taxi på vei til ambassaden 16. mai. Kvelden etter skjedde det en skyteepisode ved ambassaden. I januar ble det kastet en håndgranat mot ambassaden, som riktignok ikke eksploderte.

Den israelske etterretningstjenesten Mossad mener hendelsene er blitt utført av svenske gjengkriminelle på bestilling fra Iran.

– Vi har full tillit til det danske politiets håndtering av saken og den videre etterforskningen, heter det.

Politiet i Oslo bekrefter at de er kjent med situasjonen og vurderer hva de skal gjøre.

– Trusselnivået har vært skjerpet siden november 2023, og Oslo politidistrikt har stort fokus på israelske og jødiske interesser. De gjeldende tiltakene vurderes fortløpende ut fra det til enhver tid gjeldende situasjonsbildet, sier stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt til NTB i en epost.

Politiet undersøker om eksplosjonene kan knyttes til ambassaden.

Ifølge politiet var det vaktpersonell ved ambassaden som hørte eksplosjonene rundt klokka 3.20.

Til dansk TV 2 forteller Nichlas Elmvang, en av naboene til ambassaden, at han våknet at et høyt smell.

Rundt klokka 18 tirsdag kveld ble det også meldt om skyting i nærheten av den israelske ambassaden i Stockholm. Enkelte svenske medier skrev da at det ble funnet et våpen og en tomhylse på stedet. Først onsdag morgen valgte imidlertid svensk politi å bekrefte at det dreide seg om skudd.

På Facebook skriver den israelske ambassaden i København at deres ansatte er sjokkert over eksplosjonene.

Flere nyheter: