LIVESENTER
Menu
Kong Harald under den høytidelige åpningen av det 169. storting. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB / Pool

Kong Harald i trontalen: – Vi er ved et vendepunkt i økonomien

– Nå er vi ved et vendepunkt i økonomien, sa kong Harald da han onsdag leste opp trontalen på vegne av regjeringen i Stortinget.

Av NTB | 02.10.2024 13:21:30

Økonomi og næringsliv: – Arbeidstakere har knapt hatt vekst i reallønnen siden 2015. De siste årene har energikrise, krigen i Ukraina og kraftig prisvekst bidratt til at folk har fått dårligere råd, sa kongen i den tradisjonsrike talen, som blir lest opp ved åpningen av Stortinget hvert år.

Det er alltid regjeringen som skriver kongens tale, hvor de peker ut kursen i sin politikk.

Budskapet om at økonomien snur har regjeringen gjentatt en rekke ganger. Nå fikk de også kongen til å uttale det.

– Regjeringens mål er at folk skal få bedre råd, sa kong Harald.

– I år ser det ut til at arbeidstakere vil få reallønnsvekst. Prisstigningen er på vei ned. Lønnsoppgjøret er godt, sa kongen.

Han ramset opp en rekke grep som regjeringen er stolte av:

– Inntektsskatten for de med lave og middels inntekter reduseres. Stipendene i videregående opplæring, studiestøtten, pendlerfradraget og fagforeningsfradraget øker. Barnefamiliene får rimeligere barnehage, gratis kjernetid i skolefritidsordningen og økt barnetrygd.

– Jeg ber Gud velsigne Stortingets arbeid og erklærer Norges 169. storting for åpnet, sa kongen på slutten av talen – i tråd med tradisjonen.

Stortinget har hatt møtefri siden midten av juni. Den høytidelige åpningen markerer starten på en ny sesjon.

I talen ble det vist til flere positive utviklingstrekk:

Trontalen tok også opp flere andre temaer som regjeringen er opptatt av, blant annet økt stasing på kampen mot kriminalitet, arbeidet med å få flere i arbeid og behovet for mer kraft.

(©NTB)

Flere nyheter: