Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (til høyre) og helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre under et pressetreff på Rikshospitalet onsdag. Foto: Thomas Fure / NTB

Støre: Mange tegn viser at vi er i en storkrig

Når Iran og Israel er i en væpnet konflikt, er det en alvorlig krigstilstand, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som mener situasjonen er på bristepunktet.

Av NTB | 02.10.2024 12:01:13

Politikk: – Mange tegn viser at vi er i en storkrig. Når Iran og Israel, land som ikke har grenser til hverandre, er i en væpnet konflikt, er det en alvorlig krigstilstand, sier Støre til NTB.

– Det er ikke slik at man må erklære krig for å si at det er krig som råder. Det avgjørende nå er å hindre at det bare er militære svar som blir satset på. Ett militært angrep utløser et annet militært angrep, og da er vi i opptrapping. Så det er det alvorlig.

– Selv om det har vært forgjeves til nå, må vi fortsatt jobbe for en våpenhvile og å få dette inn i diplomatiske spor og se etter politiske løsninger som kan være mer varige. For militære løsninger er sjelden varige, sier statsministeren.

– I første omgang er det jo store interne forflytninger i land. Folk flykter fra Beirut. Det at folk flykter fra Libanon til Syria er et uttrykk for hvor desperat situasjonen er, for det er ikke et land man normalt flykter til. Det er et land folk har flyktet fra. Dette er igjen et uttrykk for at når krig raser, så er det sivile det går utover. Det er familier og barn som må flytte på seg. Så jeg tror vi skal si at det er noe vi også må ha stor oppmerksomhet på internasjonalt, sier Støre.

– Den dagen vi sier at vi ikke har mer tro på det, er det jo riktig ille, sier Støre.

Samtidig forstår han at tilliten er tynnslitt – etter stadige meldinger om muligheten for våpenhvile, tilgang til humanitær hjelp og frigivelse av gisler.

– Det er alle ting som er påkrevet, og det skjer ikke. Og når vi i tillegg nå har fått fullskala-operasjoner i Libanon og konflikten mellom Israel og Iran, vil jeg si at vi er på bristepunktet, advarer Norges statsminister.

Han mener det avgjørende nå er hvordan Israel og USA svarer på angrepene tirsdag.

– Situasjonen er farlig, og krig er ikke løsningen, avslutter Jonas Gahr Støre.

Han poengterer at Israel nå kjemper en kamp på tre fronter: Gazastripen, Libanon og med Iran – samt også med houthimilitsen i Rødehavet.

Statsministeren har fortsatt tro på diplomatiske løsninger.

(©NTB)

Flere nyheter: