Menu
En kvinne er dømt for uriktig forklaring etter at hun i politiavhør sa at hun hadde blitt skutt utenfor London pub 25. juni 2022. Foto: Javad M. Parsa / NTB

Kvinne dømt til fengsel for falsk forklaring i forbindelse med 25. juni-terroren

En kvinne i 20-årene er dømt til fengsel for å ha gitt falsk forklaring til politiet etter skytingen i Oslo 25. juni 2022.

Av NTB | 02.10.2024 09:31:17

Kriminalitet og rettsvesen: «Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte på politihuset 6. juli 2022 avga en uriktig forklaring. Dette da hun forklarte at hun var til stede utenfor London pub, i Rosenkrantz’ gate, natt til lørdag 25. juni 2022, og at hun ble skutt på og påført skuddsår, selv om dette ikke var sant.», står det i dommen som Oslo tingrett avsa tirsdag.

Kvinnen er dømt til 90 dagers fengsel. Av disse er 60 dager gjort betinget med en prøvetid på to år.

Det var Aftenposten som omtalte dommen først.

«Etter bevisførselen er retten ikke tvil om at tiltaltes forklaring er uriktig. Det fremstår som åpenbart at forklaringen er oppdiktet og usann.», skriver tingretten.

De viser blant annet til at kvinnen ikke finnes på noen videoopptak fra området der skytingen fant sted. Det er heller ikke registrert på noen legevakt, akuttmottak eller sykehus i Oslo at hun har blitt behandlet for en skuddskade.

I dommen kommer det også fram at kvinnen i et avhør i november 2022 viste fram selfier på sin mobiltelefon der hun ligger i en sykehusseng, som hun hevdet var fra da hun var innlagt på Ahus etter å ha blitt skutt. På bildene er hun iført en sykehusskjorte med påskriften Oslo universitetssykehus.

Retten mener at bildene er tatt hjemme hos kvinnen, og at hun har manipulert datoen for når bildene ble tatt.

Kvinnen sto fram i flere medier etter skytingen i Oslo der hun fortalte at hun hadde blitt skutt, men mediene avpubliserte sakene etter at det kom fram at kvinnen ikke hadde status som fornærmet.

– Vi har nettopp mottatt dommen. Vi vil gå gjennom den nå og vurdere om det er grunnlag for å anke, sier kvinnens forsvarer, advokat Petar Sekulic, til NTB.

Da saken gikk i tingretten i forrige uke, nektet kvinnen straffskyld. Retten mener likevel at kvinnen har forklart seg uriktig.

Samtidig viser aktivitet på mobiltelefonen hennes at hun sendte tekstmeldinger i nærheten av sitt hjem flere kilometer unna Oslo sentrum i tidspunktet da skytingen fant sted natt til 25. juni.

Før avhøret i november googlet hun også «største straff for løgn under avhør».

Flere nyheter: