Menu
En plakat holdes opp foran Høyesterett i USA med krav om fri abort. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

USA-valget: Republikanere vil redde plassen med ny abortretorikk

Flere republikanske kongressrepresentanter gjør overraskende helomvending om abort for å berge plassen i Representantenes hus i Kongressen.

Av NTB | 02.10.2024 06:41:13

Sosiale forhold: De nye republikanske tonene handler om kvinners adgang til abort og helsehjelp. I valgkampvideoer og annonser forsøker kandidatene å distansere seg fra mer aggressive abortstandpunkt i Det republikanske partiet.

Kandidatene er ivrige med å få fram sine abortstandpunkt og dermed distansere seg fra flere tiår med republikansk ønske om å begrense helsehjelp til gravide som vil ta abort, skriver nyhetsbyrået AP.

Abort har blitt et av de viktigste stridstemaene i amerikansk politikk, og meningsmålinger gjennomført i sommer viser et klart flertall mot abortforbud og en økende oppslutning om fri abort.

– Det er ikke rom for ekstremisme i helsetilbudet for kvinner, sier han i annonsen.

I California ønsker Michelle Steel gjenvalg til Kongressen. Hun forteller om sin egen reise til å bli mor gjennom kunstig befruktning.

– Jeg har alltid støttet kvinners tilgang til assistert befruktning og vil kjempe for å forsvare denne rettigheten, sier den republikanske kongresskandidaten i en valgkampvideo.

Stirrende inn i kamera sier republikaneren Juan Ciscomani følgende:

– Jeg vil at du skal høre det fra meg. Jeg stoler på kvinner. Jeg elsker nytt liv. Og jeg avviser ekstremisme i abortspørsmålet, sier kongresskandidaten fra Arizona.

Skulle det skje, og Kamala Harris vinner presidentvalget, vil Demokratene ha fri bane til å gjennomføre sin politikk. Partiet har i dag et knapt flertall på 51 mot 49 i Senatet, Kongressens overhus.

Republikanernes valgkamporganisasjon i Kongressen støtter og fremmer mye av den nye abortretorikken. Det blir oppfattet som en innrømmelse av at partiet ikke forutså at kvinners rett til abort og helsehjelp skulle bli et så stort tema i valgkampen.

– Republikanerne har alltid visst at de står på feil side i denne saken, sier Ilyse Hogue fra tenketanken New America til AP.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump har gjentatte ganger hyllet USAs høyesteretts oppheving i 2022 av dommen som sikret fri abort. Han sier også at det er best at abortpraksisen avgjøres i den enkelte delstat.

Men Trump har også distansert seg fra ytre høyres langsiktige mål om et føderalt abortforbud.

Flere finner det derfor vanskelig å vite hva den tidligere presidenten egentlig mener om abort etter flere motstridende utsagn.

59-åringen har gjort abort- og kvinnehelse til en hovedsak i valgkampen. På hennes valgmøter ropes det taktfast: «Vi går ikke tilbake».

Kampen om flertall i Representantenes hus er hardere og tettere enn noen gang. Bare noen få seter i forskjell kan komme til å avgjøre hvem som får flertall.

Flere republikanerne som nyhetsbyrået AP har snakket med, innrømmer at de ikke innså at abortspørsmålet skulle bli så avgjørende. De forteller også at det ikke var mange republikanske velgere som mente at abortsaken var så viktig.

Demokratene svarer hardt tilbake.

– Republikanerne forsøker å psykisk manipulere velgerne, sier CJ Warnke til AP.

Han er kommunikasjonssjef i House Majority PAC. Det er en gruppe knyttet til Demokratene som bruker millioner på valgkampannonser som angriper republikanerne for deres syn på abort og reproduktiv helse.

Gruppen har også gransket stemmegivning, lovforslag og tidligere uttalelser fra både sittende politikere og nye kandidater. De lover å bruke minst 100 millioner dollar på abortspørsmålet i kampen om flertallet i Representantenes hus.

Den utsatte republikanske New York-representanten Mark Lawler sitter i valgannonser sammen med sin kone rundt kjøkkenbordet hjemme.

Den oppsiktsvekkende nye aborttilnærmingen kommer ifølge nyhetsbyrået AP samtidig som Det republikanske partiet ønsker å forhindre valgtap i november. Da kan de miste flertallet i Representantenes hus.

Unge kvinner er mer liberale enn noen gang, viser en meningsmåling fra Gallup fra september. Det gjelder spesielt i spørsmål om miljø og abort.

Kamala Harris appellerer til kvinner i sterkere grad enn Joe Biden gjorde. Meningsmålinger viser at Demokratene nyter godt av hennes evner til å mobilisere kvinner.

Kommunikasjonsdirektør Jack Pandol i Republikanernes nasjonale kongresskomité (NRCC), som har som mål å hjelpe republikanere bli valgt til Kongressen, beskylder Demokratene for å lyve om abortsynet til republikanske kandidater.

(©NTB)

Flere nyheter: