Menu
Etter 65 mannlige presidenter fikk Mexico sin første kvinnelige da Claudia Sheinbaum ble tatt i ed. Hun har lovet å videreføre forgjengeren Andres Manuel López Obradors (t.h.) politikk. Foto: AP / NTB

Mexico har fått sin første kvinnelige president

Claudia Sheinbaum ble tirsdag historisk da hun som første kvinne ble tatt i ed som ny president i Mexico.

Av NTB | 01.10.2024 21:51:13

Kriminalitet og rettsvesen: Den 62 år gamle tidligere ordføreren i hovedstaden Mexico by ble hilst velkommen med jubel da hun avla presidenteden i nasjonalforsamlingen.

Flere utenlandske gjester var også til stede under seremonien, blant dem USAs førstedame Jill Biden.

Sheinbaum nektet derimot å invitere Spanias kong Felipe til innsettelsen og anklager ham for manglende vilje til å erkjenne hvilke lidelser den tidligere kolonimakten i sin tid påførte landets innbyggere.

Korrupsjon er utbredt, og hver eneste dag blir det i gjennomsnitt drept rundt ti jenter og kvinner i landet.

Mexico har hatt 65 mannlige presidenter siden landet fikk sin uavhengighet i 1821, og mange av landets 129 millioner innbyggere har store forventninger til at en kvinne nå tar over.

Satsing på utdanning skulle også bremse rekrutteringen til kriminelle bander, men har i så måte hatt liten effekt så langt.

Sheinbaum har på sin side også lovet å styrke rettsvesenet, nasjonalgarden og landets etterretningsorganisasjoner for å gjøre dem bedre rustet i kampen mot narkotikakartellene og andre kriminelle.

Sheinbaum overtar et land som sliter med store problemer. Gjengvolden krever tusenvis av liv i året, og mektige narkobander kontrollerer store områder.

Sheinbaum sier hun vil videreføre politikken til landets avtroppende og svært populære president Andres Manuel Lopez Obrador, som da han kom til makten i 2018 lovet å øke velferdsytelsene og redusere fattigdommen for å få bukt med volden.

(©NTB)

Flere nyheter: