Menu
Russiske krigsfanger i en interneringsleir i Lviv i Ukraina. FN har hatt tilgang til de russiske krigsfangene, men fikk ikke snakke med de ukrainske krigsfangene før etter at de ble løslatt av russerne. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

FN: Krigsfanger fra både Ukraina og Russland utsatt for tortur i fangenskap

FNs menneskerettighetskontor i Kyiv har dokumentert tilfeller av tortur og mishandling av både ukrainske og russiske krigsfanger under krigen i Ukraina.

Av NTB | 01.10.2024 15:32:01

Kriminalitet og rettsvesen: Funnene framgår i en rapport fra menneskerettighetskontoret som ble publisert tirsdag.

Ukrainske krigsfanger opplyser imidlertid om dårlig behandling gjennom hele tiden i fangenskap, mens russiske krigsfanger sier de hadde vært trygge fra mishandling så snart de ankom en fangeleir, opplyser Danielle Bell, leder for FN-misjonen i Ukraina.

FN-kontoret har intervjuet flere hundre fanger fra begge sider av konflikten til rapporten.

De hevder blant annet å ha blitt utsatt for falske henrettelser, blitt angrepet av hunder og utsatt for seksuell vold, samt fått for lite mat og helsehjelp. Minst ti ukrainere døde som følge av disse forholdene, ifølge FN.

Tross gjentatte forespørsler, tillater ikke Russland ekstern tilgang til ukrainske krigsfanger, og FN var de første som snakket med dem etter at de ble løslatt.

De hevdet å ha blitt slått og torturert da de ble tatt til fange eller da de først ble fraktet bort, men sa de ellers ble behandlet bra i fangeleirene i Ukraina og at fasilitetene oppfylte internasjonale standarder, sier Bell.

Hun understreker imidlertid at ethvert overgrep fordømmes og at de som har skyld i dem, kommer til å bli holdt ansvarlige.

De ukrainske krigsfangene ble utsatt for «utbredt og systematisk tortur», både da de ble tatt til fange og i ulike fangeleirer og fengsler i de okkuperte områdene i Ukraina og Russland, ifølge FN-rapporten.

FN hadde imidlertid ubegrenset tilgang til de russiske krigsfangene som ble holdt i Ukraina.

(©NTB)

Flere nyheter: