Menu
Natos påtroppende generalsekretær får overrakt den symboltunge klubba, en gave fra Island i 1963, fra sin forgjenger Jens Stoltenberg. Foto: AP / NTB

Mark Rutte overtar Nato-roret – lover mer støtte til Ukraina

Nato-landene må investere mer i forsvar – og Ukraina må vinne. Natos nye generalsekretær Mark Rutte (57) har prioriteringene klare.

Av NTB | 01.10.2024 14:01:17

Politikk: Tirsdag ga avtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg stafettpinnen – eller mer presist: en islandsk treklubbe fra 1963 – videre til sin arvtaker.

Dermed er 65-åringens Nato-tid ugjenkallelig over etter ti år i sjefsstolen.

I tiåret under Stoltenberg har Nato fått fire nye medlemsland, og antall land som har nådd det mye omtalte toprosentmålet, har gått fra tre til 23.

Med Rutte får Nato mye av det samme som med Stoltenberg, mener analytikere. Hans fremste oppgave blir å skape konsensus blant alliansens 32 medlemsland, både militært og politisk.

Valget av Rutte sikrer Nato uansett en viss form for kontinuitet: En hvit, middelaldrende eksstatsminister fra et mellomstort europeisk land tar over for en annen hvit, middelaldrende eksstatsminister fra et mellomstort europeisk land.

Ordene 57-åringen valgte å bruke tirsdag, lignet også til forveksling på ordene Stoltenberg gjerne bruker.

Ukraina-krigen, russisk aggresjon, USA-valget og den økende trusselen fra Kina er bare noen av stikkordene.

Tre prioriteringer står øverst på lista til den nye Nato-sjefen:

Den første er å holde Nato sterkt og sikre et effektivt forsvar mot enhver trussel. Nato er nå midt i sin største omstilling siden slutten av den kalde krigen.

– Vi vil trenge flere styrker og kapabiliteter og raskere innovasjon. Dette krever større investeringer. For å gjøre mer, må vi bruke mer, slår Rutte fast.

– Vi vil ikke få langvarig sikkerhet i Europa uten et sterkt og uavhengig Ukraina, sier han og peker på løftene som ble gitt Ukraina under toppmøtet i Washington i juli – 40 milliarder euro neste år samt en «irreversibel vei» mot Nato-medlemskap.

– Jo mer vi hjelper Ukraina nå, jo raskere vil krigen ta slutt. Putin må innse at vi ikke kommer til å gi etter, men at vi vil se Ukraina seire, slår Rutte fast.

Men mens Ukraina presser på for medlemskap i Nato, har USA og Tyskland til nå stanset enhver konkret framgang på den fronten.

Å balansere forventningene fra Ukraina mot motviljen til ledende Nato-land vil bli en stor oppgave for Rutte, ifølge ekspertene.

Fire land fra regionen, Australia, Japan, Sør-Korea og New Zealand, deltar allerede regelmessig på Nato-toppmøtene.

Den ferske generalsekretæren går heller ikke av veien for å rette kraftig skyts mot Kina.

På sin første pressekonferanse som Nato-sjef var han tydelig på at Kina må slutte å mate den russiske krigsmaskinen.

– Kina kan ikke fortsette å gi næring til den største konflikten i Europa siden andre verdenskrig uten at det får følger for landets interesser og rykte, sa Rutte.

Kina selger blant annet mikroelektronikk, råmaterialer og såkalte dual use-produkter, som både kan brukes til sivile og militære formål, til Russland.

På spørsmål om Nato har en «rød linje» når det gjelder Kina, svarer han:

– Dette må stoppe. Jeg vil ikke svare konkret på spørsmålet nå, men det er åpenlyst at dette er en sak vi står overfor.

Den evnen vil han få god bruk for om Trump vinner valget i november. Trump kan både kutte støtten til Ukraina og har samtidig vært åpent kritisk til Nato.

Rutte kan dermed komme til å trenge alt han har av diplomatiske ferdigheter for å hindre at USAs rolle i Nato svekkes.

Selv er ikke han urolig over valgutfallet i USA, men sier han vil greie å samarbeide med både Donald Trump og Kamala Harris.

– Trump ga oss en dytt når det gjelder å bruke mer på forsvar. Han ga oss en dytt når det gjelder Kina. Trump hadde rett i begge deler, sier Rutte.

– Jeg har store sko å fylle, sa Rutte i sin tiltredelsestale der han takket Stoltenberg for å ha gjort Nato større, sterkere og med mer samhold enn noen gang.

Nederlands tidligere statsminister gjennom 14 år, med klengenavnet «Teflon-Mark» for sin evne til å skli unna skandaler, tar over styringen av Nato i en kritisk tid.

For det andre vil Rutte øke støtten til Ukraina. Den nye Nato-sjefen er kjent som en av Ukrainas mest trofaste støttespillere og en av president Vladimir Putins argeste kritikere.

For det tredje må Nato styrke sine partnerskap med blant annet EU og Stillehavsregionen, sier Rutte.

Han peker også på at Nato-toppmøtet i sommer slo fast at Kina er blitt en «avgjørende muliggjører» for Russlands krig i Ukraina.

Rutte er også kjent som en god lagspiller, og for at han, i likhet med Stoltenberg, har en heldig hånd med Donald Trump, som kan bli USAs neste president. Evnen til å håndtere Trump har gitt Rutte tilnavnet «Trump-hviskeren».

(©NTB)

Flere nyheter: