Menu
Sist Jimmy Carter ble sett i offentligheten var under kona Rosalynns begravelse i Plains i Georgia 29. november i fjor. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

USAs tidligere president Jimmy Carter fyller 100 år

Jimmy Carter feirer tirsdag sin 100-årsdag. Han er den første amerikanske presidenten som har levd et helt århundre.

Av NTB | 01.10.2024 11:01:27

Politikk: Selv de siste 19 månedene med hjemmesykepleie i byen Plains, har Georgia-demokraten og den 39. presidenten fortsatt å trosse forventningene.

Det har han gjort gjennom hele livet. Med sin start på familiens peanøttgård i Georgia steg Carter i rankene fra peanøttbonde til varehuseier til omsider å bli en kjent politiker på verdensscenen.

Han var USAs president mellom 1977 og 1981 og jobbet deretter i over fire tiår med den ideelle organisasjon The Carter Center, som han og kona Rosalynn var med å grunnlegge i 1982.

– Ikke alle får 100 år på denne jorden, men når noen gjør det, og bruker den tiden til å gjøre så mye godt for andre mennesker, er det verdt å feire, sier Carters barnebarn Jason Carter i et intervju.

Jimmy Carter ble født 1. oktober 1924 i Plains, byen der han siden har tilbrakt mer enn 80 av sine 100 år.

Den tidligere førstedamen, som også ble født i Plains, døde i november i fjor, 96 år gammel.

The Carter Center organiserte 17. september en musikalsk galla til ære for den tidligere presidenten, et arrangement som samlet inn mer enn 1,2 millioner dollar til organisasjonens arbeid.

Carter overlevde en kreftdiagnose i en alder av 90 år, hadde flere fall og fikk hofteprotese i midten av 90-årene, før han kunngjorde som 98-åring at han ville inn på hospice.

Innbyggere i hjembyen Plains planlegger tirsdag kveld nok en konsert til ære for 100-åringen.

Sist Carter selv ble sett i offentligheten var for nesten et år siden da han i rullestol deltok i sin kones begravelse.

Den store dagen markeres med en rekke arrangement, deriblant i Carters hjem i Plains i Georgia, som han og Rosalynn bygde sammen på begynnelsen av 60-tallet.

I St. Paul i Minnesota markerer frivillige fra organisasjonen Habitat for Humanity den store fødselsdagen med å bygge 30 hus. Carter-ekteparet ble ambassadører for den internasjonale organisasjonen etter at de forlot Det hvite hus.

(©NTB)

Flere nyheter: