Menu
En mann står i ruinene av bygninger som er bombet av Israel i Libanons hovedstad Beirut. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB

Midtøsten-ekspert: – Alle lurer på hvordan Hizbollah ligger an, inkludert Israel

Israel forsøker å knuse Hizbollahs militære kapasitet for å forebygge et mulig angrep inn i Israel fra militsen, mener Midtøsten-ekspert Dag Henrik Tuastad.

Av NTB | 01.10.2024 11:01:19

Krig og konflikter: – Det umiddelbare målet er å forebygge eller hindre et mulig Hizbollah-raid inn i Israel, det er primært frykten for motreaksjon som gjør at Israel vil ha kontroll på grenseområdene, sier Tuastad til NTB.

Han mener det er en mulighet for at Israel igjen går til en langvarig okkupasjon av Sør-Libanon, men at det er mye som taler imot det.

Da Israel gikk inn i Libanon i 1982, og etterfølgende okkuperte deler av landet helt til 2000, hadde de flere allierte i landet i form av kristne militsgrupper.

Et stort spørsmål er hva slags motstand Hizbollah klarer å yte etter at store deler av gruppas ledelse er blitt drept i ulike attentat.

– Alle lurer på dette, inkludert Israel. Har man egentlig overvurdert Hizbollahs militære kapasitet? Det får man jo en indikasjon på gjennom deres evne til å yte motstand nå.

– Det er mye som tyder på at de ønsker å sitte stille i båten og ikke delta i direkte konfrontasjon. Så har de noen forsyningslinjer til Hizbollah og deltar i det skjulte.

Det kan imidlertid være et ønske fra Israels side å gå mer direkte i konflikt med Iran.

– Nå tar Israel bit for bit av Irans forsvarsverk i form av allierte militsgrupper. De har gått etter Hamas, nå Hizbollah, og da kan houthiene i Jemen og militsgrupper i Irak være neste. Da blir det et spørsmål om de skal planlegge angrep mot de iranske atomvåpenplanene.

– Nå er det bare Hizbollah som fungerer som militsgruppe ved siden av den libanesiske hæren. Israel vil møte motstand fra alle væpnede grupper i Libanon.

Hizbollahs sterkeste allierte er Iran, men Tuastad påpeker at landets president Masoud Pezeshkian har antydet at de ikke ønsker en direkte konflikt med Israel.

(©NTB)

Flere nyheter: