Menu
Nicaraguas tre mektigste menn i 1989. I midten president Daniel Ortega, til høyre forsvarsminister Humberto Ortega og til venstre innenriksminister Tomas Borge. Mandag døde Humberto Ortega, 77 år gammel. Foto: AP / NTB

Daniel Ortegas bror og kritiker er død

Nicaraguas tidligere forsvarsminister Humberto Ortega, som røk uklar med presidentbroren Daniel Ortega, døde mandag, 77 år gammel.

Av NTB | 30.09.2024 21:31:24

Politikk: Den tidligere generalen var i likhet med broren sentral i Sandinistgeriljaen som styrtet Nicaraguas USA-støttede diktator Anastasio Somoza i 1979.

Mens Daniel Ortega overtok som leder for militærjuntaen og ble president, overtok Humberto Ortega som forsvarssjef.

Politisk uenighet gjorde at de to røk uklar på 1990-tallet, og Daniel Ortega har siden utviklet seg til å bli en svært autoritær leder som slår hardt ned på alle antatte motstandere.

I vår ga Humberto Ortega et intervju der han hevdet at klikken rundt presidenten vil miste makten når broren dør. Dette fordi han ikke har utpekt noen arvtaker. Intervjuet ble ikke godt mottatt i presidentpalasset.

I mai ble det kjent at generalen fikk medisinsk pleie i sitt hjem, noe som av enkelte ble tolket som at han hadde fått husarrest. En uke senere anklaget Daniel Ortega ham for landsforræderi.

Ortega har fengslet hundrevis av politiske motstandere, reelle og antatte, og har de siste årene også forbudt over 3500 kirkesamfunn og organisasjoner.

(©NTB)

Flere nyheter: