Menu
Deler av grenseområdet mellom Sveits og Italia må tegnes opp på nytt som følge av smeltende isbreer. Foto: Anthony Anex / Keystone / AP / NTB

Smeltende isbreer skaper grensetrøbbel for Italia og Sveits

Klimaendringer har tvunget Italia og Sveits til å tegne om sine grenseområder i Alpene som følge av smeltende isbreer.

Av NTB | 30.09.2024 14:11:13

Vær: Store deler av grenseområdet mellom Italia og Sveits er bestemt av brerygger eller områder med evig snø, men smeltende isbreer har ført til at disse naturlige grensene har begynt å flytte på seg.

Italia og Sveits tar nå grep for å fastslå hvilke områder som tilhører hvem, skriver BBC.

Deler av det berørte området ligger under verdenskjente Matterhorn, en av Europas høyeste fjell, og i nærheten av en rekke populære skidestinasjoner.

Fredag godkjent Sveits en avtale om å endre grenselinjene, men Italia har ennå ikke signert avtalen. Allerede i mai i fjor begynte arbeidet med å tegne opp nye grenser.

Isbreer i Sveits krymper i rekordfart, ifølge statistikk fra det sveitsiske isbresenteret Glamos. I 2023 tapte isbreene i landet 4 prosent av sitt volum som følge av lite snø og varme somre.

Ifølge sveitsiske myndigheter er de omdefinerte grensene med Italia trukket opp i samsvar med begge lands økonomiske interesser.

Grenseområdene er ventet å bli endret i regionen Plateau Rosa, Carrell og Gobba di Rollin – områder som alle ligger i nærheten av Matterhorn og verdenskjente skidestinasjoner som Zermatt.

Nøyaktig hvor grensen vil gå blir først kjent når begge landene har signert avtalen.

(©NTB)

Flere nyheter: